Глікемічний індекс продуктів - основи дієти
Глікемічний індекс (ГІ) являє собою числову рейтингову систему для продуктів харчування, яка відображає швидкість перетравлення і всмоктування їжі та її подальший вплив на рівень глюкози (цукру) в крові.
Поняття «глікемічний індекс» було введено в 1981 р в Канадському університеті Торонто науковим доктором Девідом Дженкінсом. Для цього проводилися спеціальні експерименти, в ході яких добровольцям давали продукти харчування з вмістом углеводів.
Далі протягом години через кожні 15 хвилин брався аналіз крові і визначався рівень цукру в крові. На підставі отриманих даних будувалися спеціальні графіки, а експерименти тривали. Коли вдалося отримати всі необхідні дані було введено власне і саме поняття і визначення. Однак, ця величина є порівняно відносної одиницею, суть якої полягає в порівнюванні продуктів з чистою глюкозою, яка має 100% глікемічний індекс.
При виникненні питання, в чому різниця між поняттям «калорійність» і «ГІ», відповідь така. ГІ - це відображення швидкості розщеплення вуглеводів на глюкозу і ступінь підвищення цукру в крові, а калорійність - це лише кількість енергетичної цінності, яку одержують з прийомом їжі.
Вуглеводи представляють найважливішу енергетичну цінність. Вони можуть бути складними і визначатися кількістю міжмолекулярних зв'язків (полісахариди) і простими (дисахариди, моносахариди). При надходженні в організм складних вуглеводів та інших поживних речовин під впливом ферментів відбувається розщеплення до простих моносахаридів, а простих під впливом хімічних реакцій до глюкози.
Продукти, які мають високий ГІ після вживання швидко розщеплюються в організмі і дають миттєвий сплеск глюкози і, навпаки - продукти з низьким ГІ викликають повільне, стійке поступове зростання рівня цукру, який також повільно опускається. Така їжа дає заряд бадьорості, дозволяє зберегти почуття насичення на досить тривалий час. Це корисно для схуднення, а також для людей, які страждають на цукровий діабет.
Тому, дотримуючись дієти на основі глікемічного індексу продуктів, можна без зусиль позбутися від декількох зайвих кілограмів. ГІ залежить також від певних чинників - кількість клітковини, вид вуглеводів (прості або складні), спосіб термічної обробки, кількість білків і жирів.
Те ж можна сказати про їжу з високим ГІ, яка не обов'язково шкідлива і не підходить для збалансованого харчування. Наприклад, низькокалорійний кавун і пастернак - продукти з високим глікемічним індексом, в той час як шоколадний торт володіє меншим показником. Тому дієта повинна складатися з урахуванням глікемічного навантаження - тобто поєднання ГІ і кількістью вуглеводів в раціоні харчування.
Морква - це ще один типовий приклад. Овоч має високий глікемічний індекс, але містить дуже невелику кількість вуглеводів на одиницю об'єму, тому глікемічне навантаження моркви в результаті залишається низьким і її сміливо можна включати в дієтичне харчування, спрямоване на зниження ваги.
Крім того, у продуктів, які приготовані без використання жирів, знижується ГІ і їх вживання уповільнює засвоєння вуглеводів. Ці фактори також повинні бути враховані.
Дослідження також показали, що саме велика кількість вуглеводів в раціоні харчування, а не ГІ - рейтинг, має найбільший вплив на рівень глюкози в крові після їжі.
Тому дотримуючись глікемічної дієти слід враховувати, що її принцип грунтується на наступних правилах:
• близько 40% калорій ви повинні отримувати з нерафінованих, складних вуглеводів - круп і хлібних виробів з цілісного зерна, фруктів замість соку;
• близько 30% калорій з пісного білка (риба, курка, індичка, іноді яловичина і свинина), включаючи вегетаріанські варіанти (соєвий білок, тофу, сочевиця, квасоля);
• близько 30% з корисних ненасичених жирів, які містяться в горіхах, жирній рибі, авокадо і оливковій олії. Харчування з включенням Омега-3 корисних кислот нормалізує рівень холестерину, зменшуючи ризик розвитку серцевих та судинних захворювань.
Хитрощі, що дозволяють зменшити ГІ
• Вибирайте басматі рис замість звичайного.
• Молода картопля має більш низький ГІ.
• Низький ГІ в неочищених злаках (овес, мюслі).
• Намагайтеся готувати їжу на пару, запікати її в духовці або відварюйте.
• Макарони варіть не до повної готовності.
Як ви самі можете бачити, раціон з урахуванням глікемічного індексу досить простий в дотриманні, не завдає шкоди здоров'ю, не викликає слабкість і відчуття голоду. До того ж, він дає можливість урізноманітнити своє меню, не висуваючи суворих вимог і обмежень.
Таблиця 1 - продукти з низьким глікемічним індексом
Продукт |
GI |
Смажений і солоний арахіс |
14 |
Нежирний йогурт з підсолоджувачем |
14 |
Вишні |
22 |
Грейпфрут |
25 |
Перлова каша на воді |
25 |
Помідор |
38 |
Незбиране молоко |
27 |
Курага |
31 |
Боби |
31 |
Черешня |
25 |
Знежирене молоко |
32 |
Нектарин |
35 |
Спагеті з твердих сортів пшениці |
37 |
Яблука |
38 |
Груші |
38 |
Ячна каша молочна |
50 |
Яблучний сік несолодкий |
40 |
Гарячий шоколад |
51 |
Томатний сік |
38 |
Всі висівки |
42 |
Хурма |
55 |
Персики |
42 |
Каші, приготовані на воді |
42 |
Суп з сочевиці |
44 |
Апельсини |
44 |
Макарони |
45 |
Зелений виноград |
46 |
Апельсиновий сік |
46 |
Горох |
48 |
Запечена квасоля в томатному соусі |
48 |
Морква варена |
49 |
Молочний шоколад |
49 |
Ківі |
52 |
Хліб з борошна грубого помелу |
53 |
Чіпси |
54 |
Рагу овочеве |
55 |
Банан |
55 |
Баклажанна ікра |
40 |
Кукурудза |
55 |
Таблиця 2 - продукти з помірним ГІ
Ви можете включати деякі з цих продуктів щодня, але знову ж обмежувати розміри порцій, якщо хочете схуднути.
Мюслі |
56 |
Відварна картопля |
56 |
Буряк |
64 |
Лаваш |
57 |
Рис Басматі |
58 |
Мед |
58 |
Бісквіт |
59 |
Піца з сиром і томатами |
60 |
Морозиво |
61 |
Молода картопля |
62 |
Кока-Кола |
63 |
Абрикоси, консервовані в сиропі |
64 |
Ізюм |
64 |
Пісочне печиво |
64 |
Манна каша молочна |
65 |
Житній хліб |
65 |
Ананас свіжий |
66 |
Диня |
67 |
Круасан |
67 |
Фруктовий йогурт |
55 |
Сметана 20% жирності |
56 |
Сир плавлений |
57 |
Тости |
69 |
Котлети рибні |
50 |
Пельмені |
60 |
Високий глікемічний індекс продуктів (70 і більше)
Таблиця 3
Пюре з картоплі |
70 |
Білий хліб |
70 |
Кавун |
72 |
Булочка здобна |
80 |
Бублики |
72 |
Гарбуз |
74 |
Фініки |
146 |
Картопля фрі |
75 |
Кукурудза відварна |
70 |
Кабачки смажені |
75 |
Рисові коржі |
82 |
Рис білий |
82 |
Кукурудзяні пластівці |
84 |
Картопля |
85 |
Вафлі |
80 |
Багет |
95 |
Пастернак |
97 |
Білий рис, приготований на пару |
98 |