Безвуглеводна дієта для схуднення. Меню

Безвуглеводна дієта - це одна з найпопулярніших дієт. Зрозуміло, що швидкі вуглеводи шкідливі для організму, адже вони моментально підвищують рівень цукру в крові, а потім так само швидко він падає. А що з приводу складних вуглеводів? Адже вони корисні для організму! Так чи варто їх виключати?

Плюси і мінуси безвуглеводної дієти

Чим корисний цей метод схуднення і чи є у неї мінуси? Такий раціон допомагає швидко скинути ненависні килограми, адже тут не дозволяється їсти цукор, хліб, солодощі, каші, вермишель, мед, варення, солодкі фрукти.

Продукти для безвуглеводної дієти фото

Що стосується цукру і солодощів, тут все зрозуміло, вони дійсно шкідливі для схуднення. А що можна сказати з приводу різних каш і хліба? Вони містять складні вуглеводи, тому добре і надовго насичують організм. Ці продукти можна вживати в першій половині дня.

За день калорії, отримані від цих страв, витрачаються, і не перетворюються на зайві кілограми.

Безвуглеводна дієта дуже ефективна, адже якщо прибрати з раціону вуглеводи, то енергію організм буде отримувати з запасів жиру. Але така дієта є незбалансованою, тому не варто дотримуватися її занадто довго.

У чому суть?

Можна їсти будь-які білки: птицю, м'ясо, рибу, морепродукти, яйця, гриби, сир, сир, молоко. Крім того, дозволені ягоди, цитрусові, овочі. Можна їсти насіння і горіхи, але в невеликій кількості.

Якщо виключити всі вуглеводи, можуть початися проблеми з обміном речовин, тому меню дозволяє вживати вуглеводи (овочі, ягоди), тільки щоб з ними надходило до 250 ккал. Наприклад, жменю ягід і трохи овочів.

Розглянемо основні правила:

  • Не бажано пити протягом 30 хвилин після їжі;
  • Їсти п'ять разів на день невеликими порціями;
  • Смажити дозволяється тільки на оливковій олії;
  • Вечеряти слід не пізніше восьмої години вечора.
    Дотримуватися такого раціону слід не більше тижня.

І бажано перед початком проконсультуватися з лікарем. А в цілому, не рекомендується дієта при хворобах серця, судин, печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

Меню безвуглеводної дієти: кілька варіантів

Як правильно скласти меню дієти? Завдяки великій кількості дозволених білкових продуктів, раціон може бути смачним і різноманітним, правда, не дуже збалансованим.

Крім каш, солодощів і хліба, не можна їсти у другій половині дня буряк, бобові, кукурудзу, ковбаси, напівфабрикати, будь-які вироби з борошна, солодкі йогурти.

Не можна пити газовану воду, алкоголь.

Дозволені різні чаї (краще вибирати зелений, м'ятний, липовий, ромашковий), кава, морси і компоти з фруктів і ягід, мінеральну воду без газу.

Отже, меню може бути будь-яким.

Наприклад, в день можна з'їсти 250 г нежирного м'яса, грейпфрут, 2 яйця, випити 400 мл овочевого соку, дві чашки зеленого соку. Або з'їсти 200 г риби, склянку бульйону, 250 г сиру, 250 г овочів і випити чашку кави. Тобто, білки повинні бути різними, і хоча дієта в принципі не вказує кількість білкової їжі, краще не переїдати.

Варіант 2

  • вранці: два яйця, скибочка холодної курки, кава;
  • обід: овочевий суп, відбивна і салат, морс;
  • полудень: мандарини;
  • вечеря: риба, сир, салат, чай.

Як бачите, голодувати не доведеться, меню досить різноманітне.

Варіант 3

  • сніданок: салат з моркви і сметани, морс;
  • обід: курячий суп, риба, салат, чай;
  • полудень: горіхи;
  • вечеря: відварені овочі і шматочок телятини, кефір.

Хоча не забороняється смажити їжу, все ж таки варто більше варити, тушити, запікати. Такі способи приготування допоможуть швидше схуднути і не зашкодять здоров'ю.

Рецепти для здоров'я і стрункої фігури

Звичайно, основні страви - м'ясні та рибні. Рецептів цих страв безліч: від звичних і буденних, до нових і оригінальних. Крім того, можна готувати різні супи, овочеві салати, омлети, грибні страви. Пропонуємо рецепти декількох смачних страв, які підійдуть для безвуглеводної дієти.

М'ясна куля

300 г свинячого філе нарізати порційними шматками, відбити і посипати будь-якими травами. 120 г курячого філе нарізати тонкими смужками і посолити. Замаринувати в соусі все м'ясо. Для соусу з'єднати сік лимона, трохи гірчиці, по парі столових ложок рослинної олії і соєвого соусу.

Нарізати моркву і цибулину, два зубчики часнику, ніжки шести печериць. Все пасерувати і додати зерна рожевого перцю. Відварити шість капелюшків грибів. 80 г твердого сиру натерти на тертці, подрібнити кріп та зубчик часнику. Все змішати і нафарширувати капелюшки отриманою сумішшю.

Викласти філе в форму так, щоб краї звисали з форми, на дно викласти трохи пасеровані овочі, потім капелюшки грибів, накрити шматочками філе, а потім викласти овочі, що залишилися. Закрити всі свининою, яка звисає по краях форми. М'ясо закрити фольгою і запікати приблизно сорок хвилин.

Суп з лососем і сиром

400 г лосося викласти в каструлю, залити двома літрами води і варити 20 хвилин. Морквину, цибулину, солодкий перець подрібнити і обсмажити. Лосось прибрати з бульйону і очистити від кісток. Додати овочі в бульйон, викласти пучок нарізаного шпинату і варити 7 хвилин, потім додати 200 г плавленого сиру. Варити, помішуючи, поки не розплавиться сир. Подавати з зеленню.

Омлет з броколі і шпинатом

100 г брокколі розібрати на суцвіття, відварити в підсоленій воді. Шпинат нарізати і тушити дві хвилини. Потім збити три яйця, посолити. Овочі викласти на сковороду, злегка посолити і посипати будь-якими запашними травами, зверху викласти яєчну суміш і готувати на невеликому вогні п'ять хвилин.

Салат з лисичками

300 г лисичок промити. Два зубці часнику нарізати, змішати з сіллю і нарізаною петрушкою. Все обсмажити протягом однієї хвилини, потім додати лисички і смажити до готовності грибів. Потім нарізати два стебла селери і викласти в салатник. Додати натертий сир - 50 г. Викласти в салатник гриби, 150 г руколи і заправити оливковою олією і соком лимона.

Є дуже багато різних варіантів страв для цієї дієти. Вибирайте корисні рецепти без борошна, солодких фруктів, крупи, меду і алкоголю.