Харчування при підвищеному холестерині

В уявленні багатьох людей, що стежать за станом свого здоров'я і фігурою, холестерин - найнебезпечніший ворог. Але побоювання ці даремні, а іноді і небезпечні для організму. У чому секрет? Прочитавши цю статтю, можна знайти відповідь на це питання, а також дізнатися, що харчування при підвищеному холестерин засноване не тільки на жорстких обмеженнях.

Якщо вникнути в суть проблеми, дуже скоро можна прийти до висновку, що дане органічне з'єднання необхідно нашому здоров'ю. Незамінність холестерину неважко довести, згадавши лише про те, що вироблення більшої його частини - прерогатива організму, а лише п'ята частина - екзогенний холестерин, який ми одержуємо з продуктів харчування.

Біологічні функції холестерину

По-перше, він входить в структуру клітинних мембран; по-друге, без його участі неможливо здійснення синтезу статевими залозами стероїдних гормонів, а також вітаміну D. Важливо враховувати, що фізіологічні потреби нервової системи також залежать від даного з'єднання.

Здорове харчування

Існує кілька фракцій холестерину, основними з яких є ліпопротеїни низької і високої щільності. Стрибок його рівня в крові повинен викликати побоювання якщо в організмі відзначається перевищення холестеринів низької щільності, які до того ж володіють атерогенністю, тобто здатністю відкладатися на стінках судин. А ось жироподібні речовини високої щільності, навпаки, антиатерогенні і перешкоджають розвитку атеросклерозу. Внаслідок цього необхідно ретельно стежити за їх кількістю, в чому допоможе правильне харчування.

Фото 1. Холестерин

Але люди, які вважають себе грамотними в питаннях правильного здорового раціону харчування, повинні знати, що обмеження тваринних жирів і будь-яких інших продуктів тваринного походження не принесе значної користі і не вважається раціональною терапією при підвищеному рівні жироподібного з'єднання.

Перш за все, доведеться відмовитися від занадто жирної, смаженої та копченої їжі. Це не передбачає відмови від нежирних сортів м'яса або будь-якої риби. Нюанс лише в тому, що всі перераховані вище продукти бажано готувати на пару, тушити або варити, так як від смаженого ми відмовилися спочатку. Також рекомендується включати в раціон джерела поліненасичених жирних кислот - різні рослинні олії, особливо оливкова, так як в ній містяться фітостероли, що не дають утворюватися поганого холестерину і підвищують рівень хорошого.

Це органічна сполука виключно тваринного походження, тому сміливо включайте рослинні продукти у ваш раціон харчування.

Вірним помічником при боротьбі з холестерином стане сир, а також ліпотропний фактор, який в ньому міститься. Зазначена речовина дозволяє знижувати рівень атерогенних ліпопротеїнів і підтримувати функцію печінки, що теж важливо, так як жовч деактивує зайві жири.

Існує думка, що правильне харчування при підвищеному холестерин має на увазі відмову від яєць, що зовсім неправильно з медичної та біохімічної точок зору. Курячі яйця не чинять негативного впливу на рівень корисного з'єднання, за умови їх помірного вживання (до 5 штук на тиждень). Більш того, в яєчному жовтку містяться речовини, відсутність яких несприятливо позначиться на фізіологічному стані нервової системи.

Раціональна дієта в цьому випадку не повинна обмежуватися тільки рослинною їжею. Овочі та фрукти, звичайно, підуть тільки на користь, і вживати їх можна в бажаних кількостях, але вони не повинні стати альтернативою продуктам тваринного походження.

Обов'язковою стравою на вашому столі повинні стати каші з різних круп. Вони є ідеальним джерелом клітковини і сприяють виведенню цієї жироподібної речовини нарівні з пектинами, що містяться у фруктах і овочах.

Дотримуючись подібного раціону, ви без складнощів нормалізуєте рівень холестерину.