У яких продуктах найбільше вуглеводів
Вуглеводи є основним джерелом енергії для нашого організму й отримують їх в основному з рослин і молочних продуктів. Вони забезпечують нас глюкозою, яка використовується клітинами для підтримки метаболізму і життєдіяльності.
Існує три основних типи даних органічних сполук - прості, складні полісахариди та харчові волокна (розчинні й нерозчинні).
Прості вуглеводи містяться в молоці, фруктах і рафінованому цукрі, в той час як складні має крохмалиста їжа (зерна, крупи, коренеплоди).
Достатнє вживання саме складних з'єднань приносить безсумнівну користь нашому організму і тому вони у великій кількості мають бути присутні у здоровому раціоні харчування.
Неочищені вуглеводи, такі як коричневий рис і зернові продукти, найбільш корисні, оскільки є багатими джерелами вітамінів, мікроелементів і необхідних харчових волокон.
У яких продуктах найбільше корисних вуглеводів?
• Стійкий крохмаль і нерозчинні волокна присутні в зелених бананах, бобових, хлібі з цільного зерна. Ця їжа корисна для здоров'я товстої кишки, тому що нормалізує роботу кишечника.
• Коричневий рис, вівсянка, гречка, кукурудза, макаронні вироби з твердих сортів пшениці.
• Яблука зі шкіркою, абрикоси, диня, персик, груша, сливи, ягоди.
• Капуста всіх сортів, запечена картопля, перець солодкий, цибуля, буряк, помідор, огірок, шпинат, морква.
• Горіхи, йогурт, кефір, соя, насіння льону.
Продукти з високим вмістом хороших вуглеводів сприяють зниженню рівня холестерину і допомагають у зниженні ваги. Така їжа підтримує енергію і стабілізує рівень цукру в крові. Адекватне вживання таких сполук допомагає зменшити проблеми у функціонуванні центральної нервової системи.
Погані вуглеводи
Прості вуглеводні сполуки позбавлені важливих поживних речовин, а їх регулярне вживання може привести до розвитку і загострення різних захворювань.
• Приводять до швидкого збільшення цукру в крові, яке викликає навантаження на підшлункову залозу, змушуючи її виробляти гормон інсулін, для підтримки нормального рівня цукру.
• Відбувається швидке утворення жирових клітин, що призводить до проблем зайвої ваги й ожиріння.
• Після тривалого застосування таких органічних сполук в харчових продуктах відбувається звикання організму. Це проявляється у втомі, перепадах настрою або депресії.
Постійне вживання простих рафінованих вуглеводів у великих кількостях викликає різні захворювання серцево-судинної системи, раку, остеопорозу, карієсу і дегенеративні розлади, які викликані вільними радикалами.
Продукти, в яких найбільше вуглеводів, що наносять шкоду організму
• Борошняні вироби з білого борошна, такі як здоба, солодощі, макарони.
• Цукор, сиропи, газовані солодкі напої.
• Цукерки, пудинги, креми, желе, молочний шоколад, морозиво, консервовані фруктові соки та фаст-фуд.
Таке рафіноване харчування дає багато порожніх калорій і короткочасний сплеск енергії, який з часом призводить до втоми і почуття голоду.
Складні органічні вуглеводні сполуки дають відчуття насичення і бадьорості на тривалий час, підтримуючи фізичне і загальне здоров'я організму.
Вони обов'язково повинні бути включені в ваш щоденний раціон.