Чорнослив. Корисні властивості
Хто не любить чорнослив? Напевно, є такі люди, але їх меншість, тим більше, знаючи про те, які корисні властивості має чорнослив, не любити його неможливо.
Оскільки чорнослив дуже поширений і популярний у багатьох країнах, йому знайшли застосування в медицині, дієтології, кулінарії та інших галузях життєдіяльності людини.
Тому, сьогоднішня наша стаття буде присвячена саме чорносливу і його корисних властивостях.
Чорнослив і корисні властивості його складу
Чорнослив, крім того, що дуже смачний, ще й досить корисний продукт, володіє корисними властивостями, які сприятливо впливають на організм людини. Тому він визнаний лікувальною ягодою і рекомендований не тільки для прикраси різних блюд, але і для повноцінного вживання в їжу для лікування або запобігання деяких хвороб, для позбавлення від зайвої ваги, а також для загальної підтримки здоров'я.
Чорнослив містить в собі вітаміни, корисні властивості яких так необхідні для підтримки деяких функцій організму, а так само мінерали, які беруть участь у всіх хімічних діях організму людини. Як і у свіжій сливі, в чорносливі досить багато цукру: це і фруктоза, і сахароза і глюкоза. А ще він багатий органічними кислотами, такими як лимонна, щавлева та інші.
Вітаміни - нікотинова кислота, аскорбінова кислота, рибофлавін, каротин, тіамін, РР. Також, корисні властивості чорносливу обґрунтовані наявністю дубильних, пектинових і азотистих речовин і, звичайно ж, клітковиною.
Користь і шкода
Природно, ягоди багаті й мінеральними речовинами: калієм, натрієм, магнієм, кальцієм, фосфором.
Чорнослив містить ще й дуже багато заліза, тому лікарі його рекомендують вагітним жінкам, оскільки його корисні властивості застосовуються як натуральна профілактика анемії та авітамінозу, замість вітамінів в таблетках. Звичайно, така рекомендація дається при повній впевненості у відсутності алергічних реакцій на чорнослив і при помірному вживанні цієї ягоди.
Через те, що чорнослив є висококалорійним продуктом, він заряджає організм людини енергією, а при необхідності, надає додаткові сили.
Всі ці цінні якості говорять про те, що чорнослив, корисні властивості якого практично повністю зберігаються, також корисний і необхідний людині, як і свіжі фрукти і ягоди.
Вплив на організм людини
У першу чергу, сухофрукт дуже сприятливо впливає на процеси травлення людини. При хворобах шлунка, а також для профілактики захворювань такого роду, необхідно з'їдати щодня всього по 5 ягід.
Через те, що чорнослив позитивно діє на шлунок і кишківник, його корисні властивості допомагають організму нормалізувати правильний хімічний обмін. Завдяки хорошим дієтичним властивостям, процес обміну речовин, у свою чергу, сприяє знищенню зайвої ваги, а значить, і загального оздоровлення організму.
Крім своїх лікувальних і корисних властивостей, чорнослив є ще й хорошим антибактеріальним засобом і, нарівні з медичними препаратами, також ефективно уповільнює ріст і навіть вбиває шкідливі бактерії, що знаходяться в порожнині рота людини.
На ранніх стадіях захворювань серця і судин корисні властивості чорносливу здатні нормалізувати тиск в організмі та зміцнити стінки судин і капілярів.
Деякі люди вважають сухофрукт подарунком природи. Насправді, так і є.
Можна довго перераховувати хвороби, в боротьбі з якими може допомогти чорнослив. Так, при захворюванні нирок і печінки, ревматизмі, атеросклерозі, він буде вельми корисний. А внаслідок того, що в ягодах знаходиться досить висока концентрація каротину, він сприяє поліпшенню зору людини.
Користь і шкода
Користь і шкода чорносливу залежать від способу його приготування, обробки. Щоденне вживання чорносливу запобігає появі карієсу. Але не забуваємо, тема статті чорнослив - користь і шкода!
Поговоримо тепер про негативні сторони цього сухофрукту, але, як ви вже здогадуєтеся, їх дуже мало. Захоплюватися сухофруктом, в силу його калорійності, не слід при ожирінні й діабеті. Протипоказаний і матерям, що годують немовлят - проносні властивості продукту можуть викликати розлад шлунку і кольки у дітей.
Використання в медицині і косметології
Корисні властивості чорносливу люблять використовувати в народній медицині, тому що, володіючи хорошими косметичними якостями, елементи чорносливу здатні покращувати стан і зовнішній вигляд шкіри. А, через те, що сушена слива руйнує вільні радикали, то ще й омолоджує.
Завдяки своїй енергетичній цінності підвищує працездатність і відмінно тонізує організм.
Крім того, деякі лікарі рекомендують чорнослив пацієнтам, що мають онкологічні захворювання. Через багатий вміст калію, сприяє виведенню непотрібної жовчі і сечі з організму, внаслідок цього, його застосовують при сечокам'яній хворобі. Також, корисні речовини стабілізують передачу нервових імпульсів і підтримують кислотно-лужний баланс організму.
Завдяки чималому вмісту аскорбінової кислоти підвищує імунітет і допомагає організму чинити опір несприятливому впливу навколишнього середовища.
Відвар з ягід часто використовують для підвищення апетиту, тому що мікроелементи сприяють виділенню шлункового соку.
Ця чудо-ягода здатна навіть скорочувати чисельність і зростання деяких шкідливих паразитів, таких як стафілокок, сальмонела, а також кишкова паличка.
Завдяки більш ретельному медичному вивченню корисних властивостей чорносливу, лікарі радять додавати ягоду в різні страви, починаючи від десертів і закінчуючи гарячими та м'ясними стравами. Також, корисні властивості не зникнуть і при приготуванні різного роду компотів, відварів і напоїв, що містять ягоди цього фрукта.
Використання в дієтології
Завдяки тому, що ягода зберігає абсолютно всі корисні властивості, що містяться у свіжих плодах, чорнослив визнаний одним з найбільш корисних сухофруктів у світі.
Багато дієтологів рекомендують спробувати чорнослив своїм пацієнтам, які бажають не тільки ефективно схуднути, але і зберегти, і навіть поправити здоров'я свого організму.
На додаток до своїх дієтичних якостей, сухофрукт послужить гарною альтернативою всіляким солодощам, які так гаряче улюблені всіма ласунами, але абсолютно виключені з раціону всіх дієт. Завдяки приємному солодкому смаку, ягода допоможе легше перенести відсутність солодкого і не забути цей чудовий присмак.
Цікавий факт - якщо з'їсти пару ягід чорносливу - апетит підвищиться і з'явиться бажання скуштувати ще що-небудь смачне. Проте вживання 5 й більше ягід, сприяє притуплення почуття голоду і зменшенню тяги до їжі.
Для найкращої допомоги при схудненні дієтологи радять вживати його ягоди в поєднанні з овочами, наприклад, з відвареним буряком або тертою сирою морквою. При додаванні лимонного соку або кефіру в такий салат, в організмі відбувається більш легке і швидке травлення і засвоєння.
В кулінарії
З ягід виходять досить насичені й цілющі компоти, відвари та настої. Також чорнослив є вдалим інгредієнтом в деяких м'ясних стравах, тому що відмінно поєднується з куркою, яловичиною, свининою, качкою і навіть гусячим м'ясом. А в салат з грибами привносить солодкуватий присмак страви.
Найчастіше господині додають ягоди в пироги, використовуючи їх як основну начинку, а також у поєднанні з іншими фруктами і ягодами. У кондитерській промисловості чорнослив додають у всілякі торти, тістечка і булочки. Дрібні шматочки можуть послужити доповненням родзинок, або навіть їх заміною.
Десерт «Чорна перлина»
Для 6 порцій вам знадобиться:
- 30 ягід чорносливу,
- По 5 столових ложок горіхів, вівсяних пластівців, вершків 25 % жирності,
- Апельсин,
- Столова ложка цукрової пудри.
Для приготування десерту ви витратите всього 20 хвилин.
Для початку ягоди добре промийте і залийте окропом. Зачекайте 5 хвилинок, щоб чорнослив розпарився. Потім вийміть з води та зробіть збоку кожної ягоди надріз, щоб видалити кісточки.
За допомогою міксера збийте вершки, одночасно потроху додавайте цукрову пудру. Потім у вершки додайте вівсяні пластівці, горіхи й апельсиновий сік. Все добре і не поспішаючи перемішайте.
Отриманою горіховою сумішшю заповніть чорнослив, а зверху прикрасьте вершками, що залишилися.
Тістечко на яблуці з чорносливом
Інгредієнти:
- 3 яблука,
- По половині склянки чорносливу, кураги, горіхів,
- 50 грамів ягід,
- 20 грамів меду.
Витрачений час - 40 хвилин.
Спочатку чорнослив, яблука та ягоди ретельно промийте. Очистистьте яблука від шкірки та наріжте невеликими кружечками.
Залийте чорнослив і курагу гарячою водою і дайте їм трохи розм'якнути. Потім сухофрукти дрібно наріжте, а горіхи натріть на тертці. Також, наріжте шкірку, що залишилася від яблук. Всі ці подрібнені інгредієнти добре перемішайте і додайте мед за смаком.
Отриману фруктово-горіхову суміш невеликими порціями викладіть на яблучні кружечки. Зверху композицію прикрасьте шматочками сухофруктів і ягодами.
Їжачки з груші з чорносливом
Нам знадобиться:
- 1 яблуко,
- 1 груша,
- 150 грамів волоських горіхів,
- 100 г чорносливу,
- Листя салату і зелень.
Витрачений час - 17 хвилин.
Вийміть з чорносливу кісточки, самі ягоди замочіть в окропі хвилин на 10. Потім злийте воду і просушіть чорнослив.
Ягоди наріжте невеликими шматочками. З цих шматочків зробіть носик і оченята їжачка.
Очистистьте грушу й яблуко та розріжте навпіл. Видаліть серцевину з половинок фруктів. Розкладіть на тарілці листя салату і трохи зелені, на них викладіть половинки яблука і груші серцевиною вниз. Увіткніть в м'якуш горіхи, зображуючи голки їжачка. Додайте шматочки чорносливу у вигляді носа та очей.
Сподіваємося, ви більше дізналися про чорнослив і його корисних властивостях. Бажаємо вам здоров'я і приємного апетиту.