Чорнослив. Корисні властивості

Хто не любить чорнослив? Напевно, є такі люди, але їх меншість, тим більше, знаючи про те, які корисні властивості має чорнослив, не любити його неможливо.

Оскільки чорнослив дуже поширений і популярний у багатьох країнах, йому знайшли застосування в медицині, дієтології, кулінарії та інших галузях життєдіяльності людини.

Тому, сьогоднішня наша стаття буде присвячена саме чорносливу і його корисних властивостях.

Чорнослив і корисні властивості його складу

Чорнослив, крім того, що дуже смачний, ще й досить корисний продукт, володіє корисними властивостями, які сприятливо впливають на організм людини. Тому він визнаний лікувальною ягодою і рекомендований не тільки для прикраси різних блюд, але і для повноцінного вживання в їжу для лікування або запобігання деяких хвороб, для позбавлення від зайвої ваги, а також для загальної підтримки здоров'я.

Чорнослив містить в собі вітаміни, корисні властивості яких так необхідні для підтримки деяких функцій організму, а так само мінерали, які беруть участь у всіх хімічних діях організму людини. Як і у свіжій сливі, в чорносливі досить багато цукру: це і фруктоза, і сахароза і глюкоза. А ще він багатий органічними кислотами, такими як лимонна, щавлева та інші.

Вітаміни - нікотинова кислота, аскорбінова кислота, рибофлавін, каротин, тіамін, РР. Також, корисні властивості чорносливу обґрунтовані наявністю дубильних, пектинових і азотистих речовин і, звичайно ж, клітковиною.

Користь і шкода

Природно, ягоди багаті й мінеральними речовинами: калієм, натрієм, магнієм, кальцієм, фосфором.

Чорнослив містить ще й дуже багато заліза, тому лікарі його рекомендують вагітним жінкам, оскільки його корисні властивості застосовуються як натуральна профілактика анемії та авітамінозу, замість вітамінів в таблетках. Звичайно, така рекомендація дається при повній впевненості у відсутності алергічних реакцій на чорнослив і при помірному вживанні цієї ягоди.

10 самих шкідливих продуктів для зубів

Через те, що чорнослив є висококалорійним продуктом, він заряджає організм людини енергією, а при необхідності, надає додаткові сили.

Всі ці цінні якості говорять про те, що чорнослив, корисні властивості якого практично повністю зберігаються, також корисний і необхідний людині, як і свіжі фрукти і ягоди.

Вплив на організм людини

У першу чергу, сухофрукт дуже сприятливо впливає на процеси травлення людини. При хворобах шлунка, а також для профілактики захворювань такого роду, необхідно з'їдати щодня всього по 5 ягід.

Через те, що чорнослив позитивно діє на шлунок і кишківник, його корисні властивості допомагають організму нормалізувати правильний хімічний обмін. Завдяки хорошим дієтичним властивостям, процес обміну речовин, у свою чергу, сприяє знищенню зайвої ваги, а значить, і загального оздоровлення організму.

Крім своїх лікувальних і корисних властивостей, чорнослив є ще й хорошим антибактеріальним засобом і, нарівні з медичними препаратами, також ефективно уповільнює ріст і навіть вбиває шкідливі бактерії, що знаходяться в порожнині рота людини.

На ранніх стадіях захворювань серця і судин корисні властивості чорносливу здатні нормалізувати тиск в організмі та зміцнити стінки судин і капілярів.

Деякі люди вважають сухофрукт подарунком природи. Насправді, так і є.

Продукти, що знижують рівень холестерину

Можна довго перераховувати хвороби, в боротьбі з якими може допомогти чорнослив. Так, при захворюванні нирок і печінки, ревматизмі, атеросклерозі, він буде вельми корисний. А внаслідок того, що в ягодах знаходиться досить висока концентрація каротину, він сприяє поліпшенню зору людини.

Користь і шкода

Користь і шкода чорносливу залежать від способу його приготування, обробки. Щоденне вживання чорносливу запобігає появі карієсу. Але не забуваємо, тема статті чорнослив - користь і шкода!

Поговоримо тепер про негативні сторони цього сухофрукту, але, як ви вже здогадуєтеся, їх дуже мало. Захоплюватися сухофруктом, в силу його калорійності, не слід при ожирінні й діабеті. Протипоказаний  і матерям, що годують немовлят - проносні властивості продукту можуть викликати розлад шлунку і кольки у дітей.

Використання в медицині і косметології

Корисні властивості чорносливу люблять використовувати в народній медицині, тому що, володіючи хорошими косметичними якостями, елементи чорносливу здатні покращувати стан і зовнішній вигляд шкіри. А, через те, що сушена слива руйнує вільні радикали, то ще й омолоджує.

Завдяки своїй енергетичній цінності підвищує працездатність і відмінно тонізує організм.

Крім того, деякі лікарі рекомендують чорнослив пацієнтам, що мають онкологічні захворювання. Через багатий вміст калію, сприяє виведенню непотрібної жовчі і сечі з організму, внаслідок цього, його застосовують при сечокам'яній хворобі. Також, корисні речовини стабілізують передачу нервових імпульсів і підтримують кислотно-лужний баланс організму.

Завдяки чималому вмісту аскорбінової кислоти підвищує імунітет і допомагає організму чинити опір несприятливому впливу навколишнього середовища.

Відвар з ягід часто використовують для підвищення апетиту, тому що мікроелементи сприяють виділенню шлункового соку.

Правильне харчування після 40 років

Ця чудо-ягода здатна навіть скорочувати чисельність і зростання деяких шкідливих паразитів, таких як стафілокок, сальмонела, а також кишкова паличка.

Завдяки більш ретельному медичному вивченню корисних властивостей чорносливу, лікарі радять додавати ягоду в різні страви, починаючи від десертів і закінчуючи гарячими та м'ясними стравами. Також, корисні властивості не зникнуть і при приготуванні різного роду компотів, відварів і напоїв, що містять ягоди цього фрукта.

Використання в дієтології

Завдяки тому, що ягода зберігає абсолютно всі корисні властивості, що містяться у свіжих плодах, чорнослив визнаний одним з найбільш корисних сухофруктів у світі.

Багато дієтологів рекомендують спробувати чорнослив своїм пацієнтам, які бажають не тільки ефективно схуднути, але і зберегти, і навіть поправити здоров'я свого організму.

На додаток до своїх дієтичних якостей, сухофрукт послужить гарною альтернативою всіляким солодощам, які так гаряче улюблені всіма ласунами, але абсолютно виключені з раціону всіх дієт. Завдяки приємному солодкому смаку, ягода допоможе легше перенести відсутність солодкого і не забути цей чудовий присмак.

Цікавий факт - якщо з'їсти пару ягід чорносливу - апетит підвищиться і з'явиться бажання скуштувати ще що-небудь смачне. Проте вживання 5 й більше ягід, сприяє притуплення почуття голоду і зменшенню тяги до їжі.

5 кроків для поліпшення кольору обличчя

Для найкращої допомоги при схудненні дієтологи радять вживати його ягоди в поєднанні з овочами, наприклад, з відвареним буряком або тертою сирою морквою. При додаванні лимонного соку або кефіру в такий салат, в організмі відбувається більш легке і швидке травлення і засвоєння.

В кулінарії

З ягід виходять досить насичені й цілющі компоти, відвари та настої. Також чорнослив є вдалим інгредієнтом в деяких м'ясних стравах, тому що відмінно поєднується з куркою, яловичиною, свининою, качкою і навіть гусячим м'ясом. А в салат з грибами привносить солодкуватий присмак страви.

Продукти, що піднімають настрій

Найчастіше господині додають ягоди в пироги, використовуючи їх як основну начинку, а також у поєднанні з іншими фруктами і ягодами. У кондитерській промисловості чорнослив додають у всілякі торти, тістечка і булочки. Дрібні шматочки можуть послужити доповненням родзинок, або навіть їх заміною.

Десерт «Чорна перлина»

Для 6 порцій вам знадобиться:

  • 30 ягід чорносливу,
  • По 5 столових ложок горіхів, вівсяних пластівців, вершків 25 % жирності,
  • Апельсин,
  • Столова ложка цукрової пудри.

Для приготування десерту ви витратите всього 20 хвилин.

Для початку ягоди добре промийте і залийте окропом. Зачекайте 5 хвилинок, щоб чорнослив розпарився. Потім вийміть з води та зробіть збоку кожної ягоди надріз, щоб видалити кісточки.

За допомогою міксера збийте вершки, одночасно потроху додавайте цукрову пудру. Потім у вершки додайте вівсяні пластівці, горіхи й апельсиновий сік. Все добре і не поспішаючи перемішайте.

Отриманою горіховою сумішшю заповніть чорнослив, а зверху прикрасьте вершками, що залишилися.

Тістечко на яблуці з чорносливом

Інгредієнти:

  • 3 яблука,
  • По половині склянки чорносливу, кураги, горіхів,
  • 50 грамів ягід,
  • 20 грамів меду.

Витрачений час - 40 хвилин.

Спочатку чорнослив, яблука та ягоди ретельно промийте. Очистистьте яблука від шкірки та наріжте невеликими кружечками.

Залийте чорнослив і курагу гарячою водою і дайте їм трохи розм'якнути. Потім сухофрукти дрібно наріжте, а горіхи натріть на тертці. Також, наріжте шкірку, що залишилася від яблук. Всі ці подрібнені інгредієнти добре перемішайте і додайте мед за смаком.

Отриману фруктово-горіхову суміш невеликими порціями викладіть на яблучні кружечки. Зверху композицію прикрасьте шматочками сухофруктів і ягодами.

Корисні властивості дині (з рецептами)

Їжачки з груші з чорносливом

Нам знадобиться:

  • 1 яблуко,
  • 1 груша,
  • 150 грамів волоських горіхів,
  • 100 г чорносливу,
  • Листя салату і зелень.

Витрачений час - 17 хвилин.

Вийміть з чорносливу кісточки, самі ягоди замочіть в окропі хвилин на 10. Потім злийте воду і просушіть чорнослив.

Ягоди наріжте невеликими шматочками. З цих шматочків зробіть носик і оченята їжачка.

Очистистьте грушу й яблуко та розріжте навпіл. Видаліть серцевину з половинок фруктів. Розкладіть на тарілці листя салату і трохи зелені, на них викладіть половинки яблука і груші серцевиною вниз. Увіткніть в м'якуш горіхи, зображуючи голки їжачка. Додайте шматочки чорносливу у вигляді носа та очей.

Сподіваємося, ви більше дізналися про чорнослив і його корисних властивостях. Бажаємо вам здоров'я і приємного апетиту.