Кухня України – наша спадщина та самобутність

Попри те, що за останній рік внаслідок повномасштабного вторгнення наш народ та наша країна назавжди змінилися, одна річ залишилася незмінною – це прагнення боротися не лише за свою свободу та країну, а й за свою культуру, національну ідентичність.

До культурної спадщини належить й наша кухня, яку важливо зберегти та популяризувати.

Самобутність та гармонійність традиційної української кухні формувалася століттями. На створення рецептів впливали сусідні країни, кліматичні умови, якість ґрунту та працьовитість місцевих жителів.

вареники

І хоча багато наших страв йдуть своїм корінням в культуру інших народів, самі рецепти та спосіб їх приготування характерний тільки для України.

Тому українські традиційні кулінарні страви радують своїм неповторним смаком, різноманітністью, щедрістью та ароматом, та що досить важливо, готуються із загальнодоступних продуктів.

борщ з грибами та квасолею

Перлинами страв та серцем нашої кухні по праву вважаються: різні рецепти червоного борщу, у тому числі дуже смачний борщ з грибами і квасолею, до якого подають пампушки з часником, налисники, вареники з різними начинками, голубці, крученики, холодець.

Окрім цих відомих в усьому світі страв, існує ще десятки рецептів, на створення яких вплинула культура етнографічних регіонів та які мають свої цікаві відмінності.

Так, у Криму традиційними є елементи татарської кухні, наприклад, чебуреки, сарма, самса. Буковина знаходиться під румунським впливом й славиться своїм колоритним гуцульським банушем.

banosh
Бануш

На Закарпатті можна насолодитися вишуканим смаком багатьох видів овечих сирів, у тому числі м'якою бринзою або мадярським бограчем.

Львів – це місто із досить характерними кулінарними традиціями. Саме там ми побачимо найбільший вплив польської, єврейської та вірменської культур. Великою популярністю у місті користуються невеличкі ресторани та кафе, які до війни були місцем зустрічі багатонаціональної інтелігенції.

Тут у меню ми знайдемо польський житній кислий суп, рубець по-львівськи або всім відомий львівський сирний пляцок.

Дуже важливою частиною української кухні є хліб, який є символом нашої кулінарної культури, саме тому ми виробляємо десятки сортів неповторного темного та світлого хліба із різних видів зерна.

Не менш цінним аспектом українських страв є натуральність продуктів, які меншою мірою доповнені численними добавками, консервантами та хімікатами, порівняно із західними країнами.