Безвуглеводна дієта для схуднення. Меню

Безвуглеводна дієта - це одна з найпопулярніших дієт. Зрозуміло, що швидкі вуглеводи шкідливі для організму, адже вони моментально підвищують рівень цукру в крові, а потім так само швидко він падає. А що з приводу складних вуглеводів? Адже вони корисні для організму! Так чи варто їх виключати?

Плюси і мінуси безвуглеводної дієти

Чим корисний цей метод схуднення і чи є у неї мінуси? Такий раціон допомагає швидко скинути ненависні килограми, адже тут не дозволяється їсти цукор, хліб, солодощі, каші, вермишель, мед, варення, солодкі фрукти.

Що стосується цукру і солодощів, тут все зрозуміло, вони дійсно шкідливі для схуднення. А що можна сказати з приводу різних каш і хліба? Вони містять складні вуглеводи, тому добре і надовго насичують організм. Ці продукти можна вживати в першій половині дня.

За день калорії, отримані від цих страв, витрачаються, і не перетворюються на зайві кілограми.

Безвуглеводна дієта дуже ефективна, адже якщо прибрати з раціону вуглеводи, то енергію організм буде отримувати з запасів жиру. Але така дієта є незбалансованою, тому не варто дотримуватися її занадто довго.

У чому суть?

Можна їсти будь-які білки: птицю, м'ясо, рибу, морепродукти, яйця, гриби, сир, сир, молоко. Крім того, дозволені ягоди, цитрусові, овочі. Можна їсти насіння і горіхи, але в невеликій кількості.

Якщо виключити всі вуглеводи, можуть початися проблеми з обміном речовин, тому меню дозволяє вживати вуглеводи (овочі, ягоди), тільки щоб з ними надходило до 250 ккал. Наприклад, жменю ягід і трохи овочів.

Розглянемо основні правила:

  • Не бажано пити протягом 30 хвилин після їжі;
  • Їсти п'ять разів на день невеликими порціями;
  • Смажити дозволяється тільки на оливковій олії;
  • Вечеряти слід не пізніше восьмої години вечора.

    Дотримуватися такого раціону слід не більше тижня.

І бажано перед початком проконсультуватися з лікарем. А в цілому, не рекомендується дієта при хворобах серця, судин, печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

Меню безвуглеводної дієти: кілька варіантів

Як правильно скласти меню дієти? Завдяки великій кількості дозволених білкових продуктів, раціон може бути смачним і різноманітним, правда, не дуже збалансованим.

Крім каш, солодощів і хліба, не можна їсти у другій половині дня буряк, бобові, кукурудзу, ковбаси, напівфабрикати, будь-які вироби з борошна, солодкі йогурти.

Не можна пити газовану воду, алкоголь.

Дозволені різні чаї (краще вибирати зелений, м'ятний, липовий, ромашковий), кава, морси і компоти з фруктів і ягід, мінеральну воду без газу.

Отже, меню може бути будь-яким.

Наприклад, в день можна з'їсти 250 г нежирного м'яса, грейпфрут, 2 яйця, випити 400 мл овочевого соку, дві чашки зеленого соку. Або з'їсти 200 г риби, склянку бульйону, 250 г сиру, 250 г овочів і випити чашку кави. Тобто, білки повинні бути різними, і хоча дієта в принципі не вказує кількість білкової їжі, краще не переїдати.

Варіант 2

  • вранці: два яйця, скибочка холодної курки, кава;
  • обід: овочевий суп, відбивна і салат, морс;
  • полудень: мандарини;
  • вечеря: риба, сир, салат, чай.

Як бачите, голодувати не доведеться, меню досить різноманітне.

Варіант 3

  • сніданок: салат з моркви і сметани, морс;
  • обід: курячий суп, риба, салат, чай;
  • полудень: горіхи;
  • вечеря: відварені овочі і шматочок телятини, кефір.

Хоча не забороняється смажити їжу, все ж таки варто більше варити, тушити, запікати. Такі способи приготування допоможуть швидше схуднути і не зашкодять здоров'ю.

Рецепти для здоров'я і стрункої фігури

Звичайно, основні страви - м'ясні та рибні. Рецептів цих страв безліч: від звичних і буденних, до нових і оригінальних. Крім того, можна готувати різні супи, овочеві салати, омлети, грибні страви. Пропонуємо рецепти декількох смачних страв, які підійдуть для безвуглеводної дієти.

М'ясна куля

300 г свинячого філе нарізати порційними шматками, відбити і посипати будь-якими травами. 120 г курячого філе нарізати тонкими смужками і посолити. Замаринувати в соусі все м'ясо. Для соусу з'єднати сік лимона, трохи гірчиці, по парі столових ложок рослинної олії і соєвого соусу.

Нарізати моркву і цибулину, два зубчики часнику, ніжки шести печериць. Все пасерувати і додати зерна рожевого перцю. Відварити шість капелюшків грибів. 80 г твердого сиру натерти на тертці, подрібнити кріп та зубчик часнику. Все змішати і нафарширувати капелюшки отриманою сумішшю.

Викласти філе в форму так, щоб краї звисали з форми, на дно викласти трохи пасеровані овочі, потім капелюшки грибів, накрити шматочками філе, а потім викласти овочі, що залишилися. Закрити всі свининою, яка звисає по краях форми. М'ясо закрити фольгою і запікати приблизно сорок хвилин.

Суп з лососем і сиром

400 г лосося викласти в каструлю, залити двома літрами води і варити 20 хвилин. Морквину, цибулину, солодкий перець подрібнити і обсмажити. Лосось прибрати з бульйону і очистити від кісток. Додати овочі в бульйон, викласти пучок нарізаного шпинату і варити 7 хвилин, потім додати 200 г плавленого сиру. Варити, помішуючи, поки не розплавиться сир. Подавати з зеленню.

Омлет з броколі і шпинатом

100 г брокколі розібрати на суцвіття, відварити в підсоленій воді. Шпинат нарізати і тушити дві хвилини. Потім збити три яйця, посолити. Овочі викласти на сковороду, злегка посолити і посипати будь-якими запашними травами, зверху викласти яєчну суміш і готувати на невеликому вогні п'ять хвилин.

Салат з лисичками

300 г лисичок промити. Два зубці часнику нарізати, змішати з сіллю і нарізаною петрушкою. Все обсмажити протягом однієї хвилини, потім додати лисички і смажити до готовності грибів. Потім нарізати два стебла селери і викласти в салатник. Додати натертий сир - 50 г. Викласти в салатник гриби, 150 г руколи і заправити оливковою олією і соком лимона.

Є дуже багато різних варіантів страв для цієї дієти. Вибирайте корисні рецепти без борошна, солодких фруктів, крупи, меду і алкоголю.

 

.