Глікемічний індекс продуктів - основи дієти
Глікемічний індекс (ГІ) являє собою числову рейтингову систему для продуктів харчування, яка відображає швидкість перетравлення і всмоктування їжі та її подальший вплив на рівень глюкози (цукру) в крові.
Поняття «глікемічний індекс» було введено в 1981 р в Канадському університеті Торонто науковим доктором Девідом Дженкінсом. Для цього проводилися спеціальні експерименти, в ході яких добровольцям давали продукти харчування з вмістом углеводів.
Далі протягом години через кожні 15 хвилин брався аналіз крові і визначався рівень цукру в крові. На підставі отриманих даних будувалися спеціальні графіки, а експерименти тривали. Коли вдалося отримати всі необхідні дані було введено власне і саме поняття і визначення. Однак, ця величина є порівняно відносної одиницею, суть якої полягає в порівнюванні продуктів з чистою глюкозою, яка має 100% глікемічний індекс.
При виникненні питання, в чому різниця між поняттям «калорійність» і «ГІ», відповідь така. ГІ - це відображення швидкості розщеплення вуглеводів на глюкозу і ступінь підвищення цукру в крові, а калорійність - це лише кількість енергетичної цінності, яку одержують з прийомом їжі.
Вуглеводи представляють найважливішу енергетичну цінність. Вони можуть бути складними і визначатися кількістю міжмолекулярних зв'язків (полісахариди) і простими (дисахариди, моносахариди). При надходженні в організм складних вуглеводів та інших поживних речовин під впливом ферментів відбувається розщеплення до простих моносахаридів, а простих під впливом хімічних реакцій до глюкози.
Продукти, які мають високий ГІ після вживання швидко розщеплюються в організмі і дають миттєвий сплеск глюкози і, навпаки - продукти з низьким ГІ викликають повільне, стійке поступове зростання рівня цукру, який також повільно опускається. Така їжа дає заряд бадьорості, дозволяє зберегти почуття насичення на досить тривалий час. Це корисно для схуднення, а також для людей, які страждають на цукровий діабет.
Тому, дотримуючись дієти на основі глікемічного індексу продуктів, можна без зусиль позбутися від декількох зайвих кілограмів. ГІ залежить також від певних чинників - кількість клітковини, вид вуглеводів (прості або складні), спосіб термічної обробки, кількість білків і жирів.
Те ж можна сказати про їжу з високим ГІ, яка не обов'язково шкідлива і не підходить для збалансованого харчування. Наприклад, низькокалорійний кавун і пастернак - продукти з високим глікемічним індексом, в той час як шоколадний торт володіє меншим показником. Тому дієта повинна складатися з урахуванням глікемічного навантаження - тобто поєднання ГІ і кількістью вуглеводів в раціоні харчування.
Морква - це ще один типовий приклад. Овоч має високий глікемічний індекс, але містить дуже невелику кількість вуглеводів на одиницю об'єму, тому глікемічне навантаження моркви в результаті залишається низьким і її сміливо можна включати в дієтичне харчування, спрямоване на зниження ваги.
Крім того, у продуктів, які приготовані без використання жирів, знижується ГІ і їх вживання уповільнює засвоєння вуглеводів. Ці фактори також повинні бути враховані.
Дослідження також показали, що саме велика кількість вуглеводів в раціоні харчування, а не ГІ - рейтинг, має найбільший вплив на рівень глюкози в крові після їжі.
Тому дотримуючись глікемічної дієти слід враховувати, що її принцип грунтується на наступних правилах:
• близько 40% калорій ви повинні отримувати з нерафінованих, складних вуглеводів - круп і хлібних виробів з цілісного зерна, фруктів замість соку;
• близько 30% калорій з пісного білка (риба, курка, індичка, іноді яловичина і свинина), включаючи вегетаріанські варіанти (соєвий білок, тофу, сочевиця, квасоля);
• близько 30% з корисних ненасичених жирів, які містяться в горіхах, жирній рибі, авокадо і оливковій олії. Харчування з включенням Омега-3 корисних кислот нормалізує рівень холестерину, зменшуючи ризик розвитку серцевих та судинних захворювань.
Хитрощі, що дозволяють зменшити ГІ
• Вибирайте басматі рис замість звичайного.
• Молода картопля має більш низький ГІ.
• Низький ГІ в неочищених злаках (овес, мюслі).
• Намагайтеся готувати їжу на пару, запікати її в духовці або відварюйте.
• Макарони варіть не до повної готовності.
Як ви самі можете бачити, раціон з урахуванням глікемічного індексу досить простий в дотриманні, не завдає шкоди здоров'ю, не викликає слабкість і відчуття голоду. До того ж, він дає можливість урізноманітнити своє меню, не висуваючи суворих вимог і обмежень.
Таблиця 1 - продукти з низьким глікемічним індексом
Продукт | GI |
Смажений і солоний арахіс | 14 |
Нежирний йогурт з підсолоджувачем | 14 |
Вишні | 22 |
Грейпфрут | 25 |
Перлова каша на воді | 25 |
Помідор | 38 |
Незбиране молоко | 27 |
Курага | 31 |
Боби | 31 |
Черешня | 25 |
Знежирене молоко | 32 |
Нектарин | 35 |
Спагеті з твердих сортів пшениці | 37 |
Яблука | 38 |
Груші | 38 |
Ячна каша молочна | 50 |
Яблучний сік несолодкий | 40 |
Гарячий шоколад | 51 |
Томатний сік | 38 |
Всі висівки | 42 |
Хурма | 55 |
Персики | 42 |
Каші, приготовані на воді | 42 |
Суп з сочевиці | 44 |
Апельсини | 44 |
Макарони | 45 |
Зелений виноград | 46 |
Апельсиновий сік | 46 |
Горох | 48 |
Запечена квасоля в томатному соусі | 48 |
Морква варена | 49 |
Молочний шоколад | 49 |
Ківі | 52 |
Хліб з борошна грубого помелу | 53 |
Чіпси | 54 |
Рагу овочеве | 55 |
Банан | 55 |
Баклажанна ікра | 40 |
Кукурудза | 55 |
Таблиця 2 - продукти з помірним ГІ
Ви можете включати деякі з цих продуктів щодня, але знову ж обмежувати розміри порцій, якщо хочете схуднути.
Мюслі | 56 |
Відварна картопля | 56 |
Буряк | 64 |
Лаваш | 57 |
Рис Басматі | 58 |
Мед | 58 |
Бісквіт | 59 |
Піца з сиром і томатами | 60 |
Морозиво | 61 |
Молода картопля | 62 |
Кока-Кола | 63 |
Абрикоси, консервовані в сиропі | 64 |
Ізюм | 64 |
Пісочне печиво | 64 |
Манна каша молочна | 65 |
Житній хліб | 65 |
Ананас свіжий | 66 |
Диня | 67 |
Круасан | 67 |
Фруктовий йогурт | 55 |
Сметана 20% жирності | 56 |
Сир плавлений | 57 |
Тости | 69 |
Котлети рибні | 50 |
Пельмені | 60 |
Високий глікемічний індекс продуктів (70 і більше)
Таблиця 3
Пюре з картоплі | 70 |
Білий хліб | 70 |
Кавун | 72 |
Булочка здобна | 80 |
Бублики | 72 |
Гарбуз | 74 |
Фініки | 146 |
Картопля фрі | 75 |
Кукурудза відварна | 70 |
Кабачки смажені | 75 |
Рисові коржі | 82 |
Рис білий | 82 |
Кукурудзяні пластівці | 84 |
Картопля | 85 |
Вафлі | 80 |
Багет | 95 |
Пастернак | 97 |
Білий рис, приготований на пару | 98 |