Особливості дієти для зниження холестерину

Дійсно, підвищений рівень холестерину виступає одним з головних факторів ризику розвитку атеросклерозу. Особливість дієти полягає в тому, що вона виключає продукти, що підвищують холестерин, який є одним з продуктів обміну речовин і знаходиться в продуктах тваринного походження.

Дивно, що кожен з нас вживає холестерин щодня, не дивлячись на те, що він є потенційно небезпечним для нашого організму. Щоб не піддавати своє здоров'я небезпеці, рівень холестерину повинен бути в нормі.

Як цього добитися? Все має бути збалансовано. Через те, що його ми вживаємо під час їжі, то і рівень можна регулювати дієтою для зниження холестерину.

Насичені жири, в основному, містяться в продуктах тваринного походження і значно підвищують холестерин в крові. А жири рослинного походження позитивно діють і сприяють його зниженню. Інакше кажучи, має бути правильне збалансоване харчування.

Особливість дієти полягає в тому, що необхідно вживати продукти тільки натурального походження. Наприклад, одним з найбільш «поганих» жирів є маргарин.

Слід віддавати перевагу жирам, які складаються з поліненасичених жирних кислот. Це може бути кукурудзяна, оливкова або лляна олія. Загальна частка насичених жирів повинна бути не більше 25-30% від щоденної енергетичної цінності продуктів.

Трави від холестерину

Інша особливість дієти зводиться до обмеження добової норми вживання холестерину до 250 мг. Так само необхідно збільшити щоденне вживання свіжих овочів і фруктів, які містять високу кількість вуглеводів.

Не треба вживати

Продукти, що підвищують холестерин - це, перш за все, продукти, які містять жири тваринного походження, або насичені жири. Наприклад, такі сорти м'яса, як свинина або баранина, шинка. А також маргарин, вершкове масло, шпроти. Жирним сортам м'яса слід віддати перевагу курку або індичку.

Чорнослив. Корисні властивості

Продукти, що містять велику кількість холестерину - це також і субпродукти, наприклад печінка, нирки, язик. З рибних продуктів сюди можна віднести ікру риб, кальмари й восьминоги.

У щоденному раціоні харчування такі продукти можуть бути присутніми, але рекомендується обмежити їх споживання до мінімуму.

Слід звернути увагу на деякі молочні продукти. Обмежити чи значно знизити вживання жирного сиру і сметани. Сир повинен містити не більше 30% жиру. Яйця дозволяється включати в раціон, але не більше 2 варених яєць за тиждень. Але якщо ви відокремте жовток, то білки можна вільно їсти в необмеженій кількості.

Дієта для зниження холестерину не обмежується тільки правильно складеним меню. Слід дотримуватися певних рекомендацій. Овочеві салати слід заправляти оливковою олією, лимонним соком, будь-якими спеціями за смаком. У той же час суворо обмежити використання жирних соусів, майонезу та кетчупу.

Оливкова олія містить високу кількість мононенасичених жирів і вважається корисною. Так само у великій кількості корисні жири містяться ще й в рибних продуктах. Вони сприяють розщепленню холестерину в крові, тим самим знижуючи його рівень.

При приготуванні їжі слід відмовитися від смаженого, готувати методом варення, на пару або грилі. Безпосередньо перед приготуванням зрізуйте з м'яса весь зайвий жир, з курячого м'яса знімайте шкірку.

Під час дієти для зниження холестерину харчуйтеся 5 разів на день, приблизно кожні 3-4 години. Особам із зайвою вагою необхідно знизити вживання солі до 3-5 грамів на день.

Цигарки та алкоголь заборонені. Слід, також, відмовитися від всіляких солодощів. Вони теж є небажаними. Адже підвищений рівень цукру в крові сприяє підвищенню холестерину.

Правильне харчування після 40 років

Найбільш небезпечним вважається «прихований» цукор, про зміст якого багато з нас, можливо, і не здогадуються. Це можуть бути солодкі газовані напої, морозиво або солодкий чай в пляшечках.

Американські вчені встановили зв'язок між натуральною кавою і підвищеним рівнем холестерину. Любителям кави рекомендується перейти на розчинну каву й обмежитися двома чашками в день.

Зразкове меню на день при підвищеному рівні холестерину

  • Перший сніданок: гречана каша -150 г, яблуко або апельсин, чай або кава без цукру (можна з молоком до 1,5% жирності).
  • Другий сніданок: салат з помідорів і огірків 250 г (заправлених оливковою олією і спеції за смаком), сік морквяний 200 г.
  • Обід: овочевий суп на оливковій олії 300 г, курячі котлети на пару 150 г, овочі на грилі 150 г, хліб пшеничний 1 шматочок, апельсиновий сік 200 г.
  • Полудень: вівсяні пластівці 120 г, яблучний сік 200 г.
  • Вечеря: нежирна риба на грилі 200 г, тушковані овочі 150 г, хліб 1 шматочок, чай або кава без цукру (можна з молоком до 1,5% жирності).

.