Особливості дієти для зниження холестерину

Дійсно, підвищений рівень холестерину виступає одним з головних факторів ризику розвитку атеросклерозу. Особливість дієти полягає в тому, що вона виключає продукти, що підвищують холестерин, який є одним з продуктів обміну речовин і знаходиться в продуктах тваринного походження.

Дивно, що кожен з нас вживає холестерин щодня, не дивлячись на те, що він є потенційно небезпечним для нашого організму. Щоб не піддавати своє здоров'я небезпеці, рівень холестерину повинен бути в нормі.

Як цього добитися? Все має бути збалансовано. Через те, що його ми вживаємо під час їжі, то і рівень можна регулювати дієтою для зниження холестерину.

Насичені жири, в основному, містяться в продуктах тваринного походження і значно підвищують холестерин в крові. А жири рослинного походження позитивно діють і сприяють його зниженню. Інакше кажучи, має бути правильне збалансоване харчування.

Фото 1

Особливість дієти полягає в тому, що необхідно вживати продукти тільки натурального походження. Наприклад, одним з найбільш «поганих» жирів є маргарин.

Слід віддавати перевагу жирам, які складаються з поліненасичених жирних кислот. Це може бути кукурудзяна, оливкова або лляна олія. Загальна частка насичених жирів повинна бути не більше 25-30% від щоденної енергетичної цінності продуктів.

Трави від холестерину

Інша особливість дієти зводиться до обмеження добової норми вживання холестерину до 250 мг. Так само необхідно збільшити щоденне вживання свіжих овочів і фруктів, які містять високу кількість вуглеводів.

Не треба вживати

Продукти, що підвищують холестерин - це, перш за все, продукти, які містять жири тваринного походження, або насичені жири. Наприклад, такі сорти м'яса, як свинина або баранина, шинка. А також маргарин, вершкове масло, шпроти. Жирним сортам м'яса слід віддати перевагу курку або індичку.

Чорнослив. Корисні властивості

Продукти, що містять велику кількість холестерину - це також і субпродукти, наприклад печінка, нирки, язик. З рибних продуктів сюди можна віднести ікру риб, кальмари й восьминоги.

У щоденному раціоні харчування такі продукти можуть бути присутніми, але рекомендується обмежити їх споживання до мінімуму.

Діета при підвищенному холестерині

Слід звернути увагу на деякі молочні продукти. Обмежити чи значно знизити вживання жирного сиру і сметани. Сир повинен містити не більше 30% жиру. Яйця дозволяється включати в раціон, але не більше 2 варених яєць за тиждень. Але якщо ви відокремте жовток, то білки можна вільно їсти в необмеженій кількості.

Дієта для зниження холестерину не обмежується тільки правильно складеним меню. Слід дотримуватися певних рекомендацій. Овочеві салати слід заправляти оливковою олією, лимонним соком, будь-якими спеціями за смаком. У той же час суворо обмежити використання жирних соусів, майонезу та кетчупу.

Оливкова олія містить високу кількість мононенасичених жирів і вважається корисною. Так само у великій кількості корисні жири містяться ще й в рибних продуктах. Вони сприяють розщепленню холестерину в крові, тим самим знижуючи його рівень.

Фото 3

При приготуванні їжі слід відмовитися від смаженого, готувати методом варення, на пару або грилі. Безпосередньо перед приготуванням зрізуйте з м'яса весь зайвий жир, з курячого м'яса знімайте шкірку.

Під час дієти для зниження холестерину харчуйтеся 5 разів на день, приблизно кожні 3-4 години. Особам із зайвою вагою необхідно знизити вживання солі до 3-5 грамів на день.

Цигарки та алкоголь заборонені. Слід, також, відмовитися від всіляких солодощів. Вони теж є небажаними. Адже підвищений рівень цукру в крові сприяє підвищенню холестерину.

Правильне харчування після 40 років

Найбільш небезпечним вважається «прихований» цукор, про зміст якого багато з нас, можливо, і не здогадуються. Це можуть бути солодкі газовані напої, морозиво або солодкий чай в пляшечках.

Американські вчені встановили зв'язок між натуральною кавою і підвищеним рівнем холестерину. Любителям кави рекомендується перейти на розчинну каву й обмежитися двома чашками в день.

Зразкове меню на день при підвищеному рівні холестерину

  • Перший сніданок: гречана каша -150 г, яблуко або апельсин, чай або кава без цукру (можна з молоком до 1,5% жирності).
  • Другий сніданок: салат з помідорів і огірків 250 г (заправлених оливковою олією і спеції за смаком), сік морквяний 200 г.
  • Обід: овочевий суп на оливковій олії 300 г, курячі котлети на пару 150 г, овочі на грилі 150 г, хліб пшеничний 1 шматочок, апельсиновий сік 200 г.
  • Полудень: вівсяні пластівці 120 г, яблучний сік 200 г.
  • Вечеря: нежирна риба на грилі 200 г, тушковані овочі 150 г, хліб 1 шматочок, чай або кава без цукру (можна з молоком до 1,5% жирності).