Кефірний гриб. Приготування, застосування, протипоказання

Для багатьох з нас Тибет асоціюється з чимось загадковим і таємничим. Про здоров'я і довголіття буддійських ченців ходять легенди. Одним з головних секретів, збережених в Тибеті, було і є особливе харчування, основою якого є молоко і молочні продукти.

Самим унікальним і корисним по праву вважається настій кефіру гриба. У наш час цей еліксир краси і здоров'я перестав бути таємницею за сімома печатками, але, на жаль, далеко не багато хто знає про його лікувальні і косметичні властивості. Саме про них я і хочу розповісти.



На початку минулого століття лікарі використовували домашній кефір для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, гіпертонії, пом'якшення симптомів туберкульозу та багатьох хронічних хвороб. Було відмічено, що люди, які вживають регулярно настій кефіру гриба, практично не хворіють, менше схильні до стресів і чудово виглядають. Тоді ж стало очевидним, що прийом домашнього кефіру стабілізує вагу і сприяє схудненню.

Цим фактом зацікавилися дієтологи, що й поклало початок серйозним дослідженням хімічного складу «еліксиру». Поряд з повним набором мікроелементів, необхідних для здоров'я, в настої були виявлені особливі оцтовокислі бактерії, здатні розщеплювати і виводити всі зайві речовини з організму.

Не буду перераховувати весь хімічний склад настою, але повірте на слово людині з медичною освітою, мене він вразив. Перш, ніж обзавестися чудесним засобом, я глибоко вивчила суть питання і навіть зустрілася з людиною, що проводив лабораторні дослідження на цю тему. Тепер сміливо можу поділитися з вами своїм досвідом.

Почнемо з вибору. В Інтернеті багато пропозицій купити і взяти даром кефірний гриб. Справа в тому, що при належному догляді грибок добре розмножується і його господар може щотижня отримувати близько столової ложки (цієї кількості вистачає на півлітра кефіру на добу) і роздавати його рідним, друзям і навіть незнайомим. Я саме так і роблю.

Кефірний гриб повинен виглядати так

Перед тим, як домовитися про зустріч з господарем гриба, розпитайте його докладно про його вихованця. Скільки років він займається вирощуванням? Чи хворів грибок? Чи був в заморожуванні? Яким молоком харчується? Поспілкувавшись з людиною, Ви зрозумієте, чи варто брати продукт саме в нього. Краще брати, звичайно, за рекомендацією знайомих, у перевірених людей.

За зовнішнім виглядом здоровий гриб повинен бути схожий на кремово-білі грудочки або мініатюрні суцвіття цвітної капусти різного розміру. Найбільші зазвичай досягають величини великої вишні. Якщо гриб нагадує білу крихту однакового розміру - він хворий. Зерна повинні бути пружними, без слизу, з приємним молочним запахом.

Приготування

І ось, Ви отримали кефірний гриб і принесли його додому в баночці. Насамперед відкрийте кришку! Гриб живий і не може довго перебувати без повітря (2 години транспортування – не смертельно). Для догляду знадобиться банка  - будиночок,  друшляк (не металевий), дерев'яна або пластмасова ложка.

Друшляг повинен бути не металевий

Вилийте вміст банки в друшляк і познайомтеся зі своїм новим вихованцем. Перевірте його здоров'я (пружність, розмір, колір, запах, відсутність слизу).

Промийте акуратно під несильним струменем води кімнатної температури.

Налийте в ємність, яка підходить за розміром, пастеризоване молоко кімнатної температури, з розрахунку 1 ст.л.  гриба на півлітра молока. Покладіть грибок в молоко і привітайте його з новосіллям.

Накрийте серветкою, складеною в кілька шарів або будь якою чистою тканиною, можна резинкою зверху закріпити. Я для свого Тамагочі (так звуть мого вихованця ) пошила спеціальну шапочку - серветку з гумкою і вишивкою.

Поставте в нежарке місце (подалі від плити і прямих сонячних променів), можна в шафку, але не ставте в холодильник. Через добу можна насолоджуватися смачним кефіром.

Щоб відокремити гриб від готового кефіру, користуйтеся друшляком і ложкою. Промийте гриб і знову помістіть його в свіже молоко.

Крім кефіру, з настою можна без клопоту приготувати чудовий ніжний сир, сметану і різні варіанти сирів - від домашнього і адигейського до сичужного і розсільного (аналог моцарели ). Після приготування сиру у Вас залишиться сироватка - джерело мікроелементів і вітамінів. Пиття сироватки і приготування страв і випічки на її основі - це просто знахідка для тих, хто стежить за фігурою.

Можна використовувати настій  для розвантажувальних кефірних днів і дієт. Маючи вдома тибетський молочний грибок, Ви більше не захочете купувати молочні продукти в магазині. Вам буде потрібно тільки пастеризоване молоко, найпростіше (з маленьким терміном зберігання, від 3 до 5 днів) - воно справжнє, тому й не зберігається кілька місяців (а нам і не треба його зберігати, відразу у справу піде).

Крім лікувальних властивостей і кулінарних радощів є ще приємний бонус - кефір і сироватка замінять багато косметичних засобів для обличчя і тіла, а маски та обгортання для волосся на основі кефіру – це, можна сказати, диво. Вихідна сировина для всього перерахованого одна - просте молоко. Економії  й задоволення - маса!

Кефірний гриб. Протипоказання

Для прийому кефіру існують протипоказання. Їх не багато, але не можу про них не згадати.

Перше - індивідуальна непереносимість, яка зустрічається рідко. Якщо людина з дитинства не переносить кефір, то і тибетський кефір йому, скоріше за все, теж протипоказаний.

Друге - з обережністю поставитися до прийому необхідно людям, що приймають сильнодіючі ліки і інсулін при діабеті. Справа в тому, що, ферменти, що виділяються кефірний грибом, швидко виводять з організму всі чужорідні речовини і токсини, не даючи їм шансу затриматися в крові і внутрішніх органах. Ліки для гриба - це отрута, яку треба нейтралізувати і вивести. Доцільність прийому кефіру в таких випадках слід узгодити з лікуючим лікарем.

Третє: застосування настою не рекомендується поєднувати з вживанням алкоголю.

І ще одне, мабуть, найголовніше, спостереження: гриб потребує любові. Рішення завести кефірний молочний гриб у себе вдома можна порівняти з наміром взяти в будинок будь-яке іншу живу істоту, кішку або собаку, наприклад. Він, дійсно живий, зі своїм індивідуальним характером і перевагами. Просто любіть його, і він відповість Вам взаємністю.

Бажаю Вам краси та здоров'я!




Сподобалась стаття? Проголосуйте!
1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [1 Голос]

Ми на facebook

Google +

Ми в Twitter