Як схуднути за допомогою кизилу. Рецепти
Зміст
Кизил - це кущ або невелике деревце, яке дає невеликі плоди. Ягоди можуть бути і світло-червоними, і дуже темними. На смак кизил кисло-солодкий або солодкий, соковитий. І ягоди, і листя кизилу корисні для здоров'я.
Крім того, якщо правильно вживати ці плоди, можна скинути пару зайвих кілограмів, і схуднення буде комфортним.
Кизил для схуднення: як правильно його вживати?
Плоди кизилу містять багато органічних кислот, а ці речовини сприяють швидкому розщепленню жирів. Крім того, в ягодах є ефірні масла, глюкоза, вітаміни Р і С, фітонциди, пектини, вуглеводи, білки, залізо, натрій, магній, фосфор, кальцій, калій. Завдяки пектинам, кизил добре очищає кишечник, позбавляє від відчуття голоду. А вітамін С і залізо допомагають тримати організм в тонусі.
Кизил має жовчогінну та сечогінну дію, сприяє відновленню обміну речовин в організмі, допомагає знизити рівень цукру в крові. Всі ці властивості вкрай корисні при схудненні. Ягода допомагає зменшити прошарок жиру в проблемних зонах, нормалізувати тиск, прибрати головний біль, позбавитися від різних шкірних захворювань.
Ягоди кизилу рекомендується вживати при недокрів'ї, діареї, венозній недостатності, крихкості капілярів, проблеми з підшлунковою залозою. Кизил попереджає розвиток склерозу, авітамінозу, знищує бактерії, нормалізує роботу нирок. Крім того, ці плоди підвищують рівень гемоглобіну, прибирають печію, допомагають при подагрі і проблеми з печінкою. Кизил поліпшує жировий обмін в організмі, а ця властивість дуже важлива при схудненні.
Як правильно вживати кизил, щоб стати стрункішою? Перш за все, ці плоди вгамовують апетит. Що стосується самих ягід, можна вживати в день не більше склянки плодів. Тоді кизил допоможе нормалізувати роботу травної системи, прискорить обмін речовин, прибере набряки, позбавить від відчуття голоду.
На жаль, у цієї корисної ягоди теж є протипоказання. Не рекомендується їсти кизил, якщо присутня підвищена кислотність шлунка, схильність до запорів. І ще дуже важливо: ягоди бадьорять, тому ввечері їх вживати не варто.
Дієти з корисними ягодами
Чи є спеціальні дієти з кизилом? Так, можна включити цей продукт в будь-яку систему харчування, де дозволені ягоди. Але важливо пам'ятати, що вживати кизил слід в першій половині дня і не більше однієї склянки.
Наприклад, дієта п'ять ложок, що розрахована на тривалий час, дозволяє вживати ягоди.
Можна скласти меню дієти так:
- сніданок: каша, кизил;
- перекус: ягідно-фруктовий салат;
- обід: суп;
- полудень: йогурт;
- вечеря: котлета і овочі.
Дієта з великою кількістю клітковини теж дозволяє їсти ягоди, а також фрукти, овочі, рибу, каші, молочні продукти.
Приблизне меню може бути таким:
- вранці: сир з кизилом, чай;
- перекус: сухофрукти;
- обід: суп, салат і півсклянки ягід;
- полудень: овочевий салат;
- ввечері: риба і овочі, кефір.
Таким чином, багато різних дієт можна вибрати для схуднення з кизилом. А можна і просто дотримуватися правильного харчування, включивши в меню корисну ягоду.
Меню скласти досить легко, наприклад, підійде такий варіант:
- ранок: омлет з овочами, півсклянки ягід, чай;
- перекус: йогурт з ягодами або ягідно-фруктовий салат;
- обід: суп, відбивна, салат і компот;
- полудень: сир або йогурт;
- вечеря: овочева запіканка і кефір.
У будь-якому випадку схуднення буде йти, нехай і не такими швидкими темпами, як під час дієти. Але вибирати тільки вам.
Рецепти для стрункої фігури і здоров'я
Що готують з ягоди? Це желе, мармелад, різні напої, сиропи, варення, цукерки, печиво, супи. Використовують кизил при приготуванні рагу, м'ясних і рибних страв. Є дуже прості рецепти, а є і більш складні. Пропонуємо вам кілька рецептів страв.
Тюфтелі з соусом з кизилу
300 г телятини змішати з подрібненою цибулею, сіллю і перцем. Сформувати тюфтелі і обсмажити на сковороді. Відварити 200 г рису. Окремо відварити 300 г кизилу протягом п'яти хвилин, додати сіль і цукор. Потім в соус опустити тюфтелі і тушити 10 хвилин, в кінці додати пару зубчиків часнику і половину чайної ложки розведеного у воді крохмалю. Подавати тюфтелі з рисом і соусом.
Суп з рибою
300 г форелі залити водою, додати цибулину, коріння петрушки, посолити і варити п'ятнадцять хвилин. Потім рибу прибрати, в бульйон додати 60 г рису, 30 г кизилу, трохи волоських горіхів (попередньо їх потовкти). Бульйон довести до кипіння і подавати страву, додавши в кожну тарілку шматочки риби і зелень естрагону.
Печиво з сухофруктами і горіхами
150 г злакових пластівців і 50 г вівсяних, а також 50 г хлібців подрібнити в крихту за допомогою блендера. Будь-які сухофрукти (100 г) і 80 г горіхів дрібно нарубати. Змішати зернову крихту з сухофруктами, добавити 70 г кизилу. Збити одне яйце, додати до нього 100 г розтопленого масла, столову ложку меду. Масляну суміш влити в зернову, додати трохи розпушувача і корицю. Все вимісити, сформувати кульки і випекти в духовці до золотистого кольору.
Мус
100 г кизилу залити 250 г холодної води, зварити і протерти. У пюре всипати 80 г цукру і замочений желатин (12 г). Довести все до кипіння і охолодити. Збити мус в піну і викласти в формочки, охолодити.
Компот з ягід
300 г кизилу залити трьома літрами води і довести до кипіння. Варити пару хвилин, додавши трохи цукру за смаком. При бажанні в компот можна додати пару гілочок меліси або м'яти. Перед вживанням траву прибрати.
Десерт з гарбузом і горіхами
500 г гарбуза нарізати кубиками і тушити півгодини до готовності. Стакан кизилу залити водою, довести до кипіння і варити 15 хвилин, протерти через сито. Стакан волоських горіхів перемолоти в крихту, в гарячій воді розвести пару ложок меду, туди додати горіхи. Змішати кубики гарбуза з кизиловим пюре і медової сумішшю.
Рецепти страв можна вибирати будь-які. Але схуднення за допомогою кизилу буде йти більш швидкими темпами, якщо страви будуть не дуже жирними і солодкими.
Тим більше, що це корисно не тільки для фігури, але й для здоров'я.