Пекінська капуста. Корисні властивості

Мабуть, кожна господиня, складаючи список необхідних продуктів, повинна обов'язково включати в нього пекінську капусту. Незвичайний овоч поєднує в собі властивості качанового салату і капусти.

Пекінка має довгасту форму довжиною приблизно тридцять - п'ятдесят сантиметрів, трохи пухка, легка. Листя світло-жовте або світло-зелене з білими, соковитими прожилком посередині. Краї хвилясті або зубчасті. У розрізі має жовту серединку в зеленому обрамленні листя.

Пекінська капуста - «петсай», однорічна холодостійка рослина. Відрізняється скоростиглістю і високою врожайністю. Уже в червні знімають перший урожай. Уродженка Сходу поширилася і стала улюбленицею на території Європи і Америки. На своїй батьківщині  - Китаї, Японії, Кореї - займає перші позиції серед інших овочів.

Корисні властивості пекінської капусти обумовлені високим вмістом аскорбінової та лимонної кислот, каротину, вітамінів А, Е, РР. Наявність вітамінів групи В надзвичайно корисно для роботи шлунка і травного тракту в цілому.

Пекінська капуста в силу своїх корисних властивостей показана при захворюваннях серцево-судинної системи, артритах, подагрі, атеросклерозі. Свіжий сік призначають при виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки, гастриті. Він не викликає здуття кишечника.

Лізин, що міститься в соку, здатний розщеплювати чужорідні білки, перешкоджає жировому переродженню печінки, виникненню пухлин. Пекінка чистить кров, сприяє кровотворенню (утворенню лейкоцитів, еритроцитів). Зміцнює імунітет. Алкалоїд алтуцін нормалізує тиск, діє заспокійливо на нервову систему, покращує обмін речовин.

Корисні властивості пекінської капусти

Корисні властивості пекінської капусти у свіжому вигляді допомагають при головних болях, депресіях. Завдяки низькій калорійності і наявності м'якої клітковини - це перший продукт в меню дієт для схуднення і розвантажувальних днів.

Вживають пекінську капусту переважно в свіжому вигляді. Примітно, що навіть при тривалому зберіганні вона не втрачає своїх корисних властивостей. Тому стає незамінним постачальником вітамінів в осінньо-зимовий період. Салати з неї соковиті, ніжні, дієтичні. У поєднанні з м'ясом - легкі та поживні. У їжу використовується весь лист цілком. Весь сік зосереджений в центральних прожилках листя, які спочатку жителі Європи помилково вирізали, викидали.

Борщі з пекінською капустою набувають вишуканий смак. Тушкують з реберцями і грибами, додають в рагу. З листя роблять голубці, використовують для приготування бутербродів. На Сході великою популярністю користується кимчи - гостра квашена салатна капуста з великою кількістю спецій. Вона щодня присутня на столі жителів Кореї, Китаю та Японії. Є думка, що саме завдяки кимчи східні довгожителі зберігають бадьорість та силу. Овоч цінується ще й тим, що у нього немає специфічного запаху, властивого звичайної білокачанної капусті.

До протипоказань відносяться панкреатит в стадії загострення, підвищену кислотність шлунка, шлунково-кишкові кровотечі. Занадто надмірне вживання пекінської капусти може спровокувати запаморочення, нудоту, розлад травлення.