Низьковуглеводна дієта. Меню на тиждень

Як правило, основною причиною збільшення ваги є надлишок споживання простих вуглеводів, тому повне виключення висококалорійних продуктів з раціону дозволяє досить швидко зменшити масу тіла. З цієї причини дієтологи часто рекомендують низьковуглеводну дієту в якості безпечного і ефективного способу схуднення.

Мета даної системи харчування полягає в тому, щоб змусити організм використовувати жирові відкладення в якості основного джерела енергії. Нестача вуглеводів призводить до зниження вироблення інсуліну в організмі і перешкоджає різкому підвищенню рівня цукру в крові після їжі. Надлишок же глюкози зберігається у вигляді глікогену або перетворюється в жирові клітини.

Однак треба уточнити, що на відміну від простих вуглеводів, складні є необхідними для забезпечення всіх процесів нашої життєдіяльності, так як є важливим джерелом енергії , а при їх тривалому дефіциті організм починає спалювати не тільки жир, але і власні м'язи.

Тому невелика кількість даних органічних речовин обов'язково повинна бути присутньою в меню.

Переваги низьковуглеводної дієти

Представлений раціон харчування допомагає уникнути проблем з серцево-судинною системою та знизити ризик розвитку таких серйозних захворювань як діабет, метаболічний синдром. Дієта сприяє поліпшенню стану хворих, ефективно знижує рівень шкідливого холестерину і є прекрасною профілактикою ожиріння.

низьковуглеводна дієта

Що можна їсти

Необроблені вуглеводи, які можна включити в раціон - цільнозернові страви, бобові, молочнокислі продукти. Білки в раціоні обов'язково доповнюються великою кількістю рослинної клітковини.

Меню на тиждень

Низьковуглеводна дієта повинна тривати не більше трьох тижнів, а приступати до такого типу харчування необхідно після консультації зі своїм лікарем. Протягом всього періоду схуднення слід випивати достатню кількість рідини (приблизно 1,5 - 2 літри в день). Меню забезпечує близько 1500 Ккал в день, завдяки чому здорова втрата ваги за тиждень становить близько 0,5-1 кг.

При високих фізичних навантаженнях калорійність раціону можна збільшити на 300-400 Ккал за рахунок щільного сніданку або додаткових перекусів.

Перший день

120 г білка; 79 г вуглеводів; 105 г жиру

Сніданок: омлет з 2 яєць, тост з цільнозернового хліба зі шматочком сиру.

Перекус: 30 г будь-яких горіхів.

Обід: риба, салат з половинкою авокадо, листовою зеленню і огірками, заправлений 1 ст. л. оливкової олії і лимонним соком.

Полудень: тост з сиром і зеленню.

Вечеря: відварна куряча грудинка (150 г) з 80 г квасолі і капустою брокколі. На десерт 150 г несолодкого йогурту з ягодами або шматочками фруктів.

дієта

Другий

100 г білка; 90 г вуглеводів; 88 г жиру

Сніданок: 150 г цільнозернової каші (пшоняна, коричневий рис, гречана або перлова) з шматочком масла, кефір або айран.

Перекус: яйце з помідором.

Обід: Запечена або відварна скумбрія, салат з капусти і огірків із зеленню, заправлений лимонним соком з ложкою олії.

Полудень: відварна морква або овочі на грилі.

Вечеря: 150 г сочевиці, салат з болгарським перцем, цибулею і томатами.

Третій

95 г білка; 80 г вуглеводів; 109 г жиру

Сніданок: два яйця круто, тост із сиром.

Перекус: жменю горіхів.

Обід: Салат з моцарелою, помідорами, зеленню. Курка на грилі або відварна.

Полудень: яблуко або груша.

Вечеря: рагу з овочів з мінімумом олії. На десерт запечений гарбуз з медом.

Четвертий

97 г білка; 85 г вуглеводів; 91 г жиру

Сніданок: 100 г вівсяної каші, йогурт.

Полудень: сезонний фрукт.

Обід: курка з тушкованими грибами в сметані.

Полудень: 100 г сиру з зеленню.

Вечеря: омлет з броколі, посипаний  зеленню.

П'ятий

92 г білка; 86 г вуглеводів; 82 г жирів

Ранок: коричневий рис з відвареною морквою і зеленим горошком.

Перекус: горіхи.

Обід: риба, запечена в фользі з овочами і томатним соком.

Полудень: тост з шматочком бринзи та помідором.

Вечеря: куряча грудка гриль, кабачки, запечені з ложечкою масла. На десерт 10 г чорного 70% шоколаду.

Шостий

106 г білка; 94 г вуглеводів; 68 г корисних жирів

Сніданок: 150 г гречаної каші і натуральний йогурт.

Перекус: горіхи.

Обід: 125 г вареної індички на шматочку житнього хліба з гірчицею. Салат з помідором, огірком і ру́колою. Томатний сік.

Полудень: кілька стебел селери.

Вечеря: відварна червона сочевиця (100 г) з оливковою олією, карі і зеленню. 100 г нежирної риби.

Сьомий день

112 г білка; 52 г вуглеводів; 98 г жиру

Ранок: омлет з грибами, помідорами і сиром. Шматочок житнього хліба.

Перекус: 100 г сиру, политого йогуртом.

Обід: салат з куркою, квасолею, оливками і помідорами, заправлений зеленню, лимонним соком і ложкою оливкової олії.

Полудень: 2 мандарина.

Вечеря: сир тофу з зеленою цибулею, броколі та солодким перцем, заправлений ложечкою соєвого соусу.

Увага!

Харчування з низьким вмістом вуглеводів протипоказано жінками під час вагітності та годування груддю.

Людям з хронічними захворюваннями потрібна медична консультація.