Коензим Q10 для шкіри - біохімія краси

Коензим Q10, відомий також під ім'ям убихинон або кофермент Q10, є важливим органічним компонентом нашого організму. Механізм його біологічної дії полягає в проведенні енергетичних і дихальних процесів життєдіяльності клітин і як наслідок - нормального функціонування всіх органів.





Вітаміноподібна речовина синтезується з фенілаланіну, тирозину і метіоніну - трьох амінокислот за участю вітамінів. Ключова роль у цьому хімічному процесі відводиться вітаміну В9 (фолієвої кислоті) та В12. Найбільша концентрація убихинона доводиться на органи, де метаболічні процеси проходять найбільш інтенсивно, тобто в серці, нирках і печінці.

Кофермент Q10 також присутній в зовнішніх шарах епідермісу, де він показує себе як потужний антиоксидант, що впливає на ряд процесів, необхідних для збереження молодості і підтримки здоров'я шкірного покриву.

Вплив на шкіру

Коензим Q10 вчені називають еліксиром молодості, а ефективність його використання у вигляді харчових добавок і в складі косметичних засобів була доведена в ході численних наукових досліджень.

Як жиророзчинна речовина він з легкістю проникає в глибокі шари шкірного покриву, забезпечуючи його життєвою енергією і захищаючи від шкідливого впливу вільних радикалів, які утворюються в ході природних метаболічних процесів.

Цей біоактивний компонент стимулює ділення фібробластів, що призводить до збільшення вироблення колагенових волокон, еластину і гіалуронової кислоти, тим самим благотворно впливаючи на стан епідермального шару, підвищуючи його щільність, еластичність, пружність і зберігаючи необхідний pH баланс. Його дія безпосередньо впливає на цілісність клітинних мембран, захищаючи їх від пошкоджень.

 Q10

Звертає на себе увагу ефект коферменту, спрямований на захист епідермісу від шкідливого впливу навколишнього середовища і зменшення наслідків фотостаріння. Крім того, Коензим Q10 взаємодіє з «вітамінами молодості» А та Е, які сприяють оновленню і регенерації клітин.

На жаль, кількість убихинона після 30 років починає швидко знижуватися, в результаті чого, вільні радикали атакують клітини організму, приводячи до незворотних ушкоджень. Як наслідок, процеси регенерації та оновлення істотно сповільнюються, приводячи до видимих ознак старіння шкіри. Роль коферменту для продовження молодості має настільки важливе значення, що його часто називають "біо-маркером" віку, так як рівень речовини в організмі знаходиться в кореляційної залежності з фактом прогресування вікових змін.

Наприклад, при зниженні рівня на 25% порушуються функції клітин, а зі зменшенням концентрації до 50%, клітини починають руйнуватися.
Ось чому, в якості антивікової терапії бажано застосовувати біодобавки та косметику з включенням даного компонента.

Застосування в косметиці

Як вже говорилося вище, роль убихинона для підтримки здоров'я і молодості є безцінною, тому не дивно, чому він став важливим інгредієнтом сучасної косметології.

Фахівці рекомендують застосовувати кофермент після 30-35 років. Крім того, такі фактори як сильна перевтома, стресові ситуації, надмірні фізичні навантаження, погане харчування або певні захворювання (наприклад, гіпертиреоз, аутоімунні хвороби) додатково пригнічують синтез коферменту і вносять свій внесок у зниження його концентрації.

 коензим Q10 для шкіри

Для підтримки пружності шкіри коензим Q10 застосовується як складова частина косметичних препаратів. Отримують його з природних джерел або хімічно синтезують. Речовина тепло- і фотостабільна, продається у вигляді порошку або рідини жовтого кольору з відсутністю запаху. Як показали фармакокінетичні дослідження, при нанесенні на шкірний покрив в складі косметичних засобів компонент досить легко проникає навіть в глибокі шари епідермального шару.

Використання даної продукції ефективно запобігає старінню епідермісу, захищає клітини від гіпоксії, забруднення навколишнього середовища і УФ-випромінювання, стимулює обмінні процеси в тканинах, сприяє виведенню токсинів, збільшує ступінь гідратації, надає заспокійливу і регенеруючу дію.

Додаткова перевага коензиму полягає в тому, що він не викликає печіння або подразнення, тому повністю безпечний для чутливого типу шкіри, особливо в комплексі з водоростями і вітамінами, а його застосування в якості природного сонцезахисного крему підтверджено численними дослідженнями.

На жаль, не всі косметичні засоби мають досить високу концентрацію убихинона, щоб досягти бажаних результатів. Крім того, дана речовина, як і вітамін C, в контакті з киснем швидко руйнується. Тому ви можете приготувати свій власний антивіковий продукт, додаючи кофермент до косметичного масла або вашого крему безпосередньо перед нанесенням на шкірний покрив.

Для досягнення найкращих результатів активний компонент повинен працювати не тільки на поверхні епідермісу. Необхідно збагачувати свій щоденний раціон продуктами, багатими коензимом або приймати спеціальні харчові добавки.

Доросла доза убихинона в день складає 30-50 мг. У готових препаратах він пов'язаний з жиророзчинними вітамінами Е і С, які запобігають його руйнуванню і з додаванням цинку, який підвищує позитивний вплив на епідермальний шар.

Природні джерела

• Жирні сорти риби.

• Субпродукти і м'ясо.

• Насіння і висівки.

• Цільнозернові крупи.

• Будь-які рослинні масла.

• Шпинат і капуста брокколі.

Збагачуючи свій раціон цими продуктами, майте на увазі, що під впливом термічної обробки і тривалого зберігання концентрація убихинона знижується вдвічі.




 

Сподобалась стаття? Проголосуйте!
1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [1 Голос]

Ми на facebook

Google +

Ми в Twitter