Олія жожоба - «п'ятий елемент» сучасної косметології

Коли археологи виявили в стародавніх гробницях єгипетських фараонів судини, наповнені олією жожоба, знахідка їх спантеличила.

Як вийшло, що речовина, що отримується з насіння рослини, батьківщиною якого вважається Південна Америка, могло виявитися в Єгипті?

Вченим відомо, що тягуча олія, що має гарний бурштиновий колір і тому названа «рідким золотом», була для стародавніх індіанських племен своєрідною валютою, на яку вимінювали зброю, їжу та прикраси. Але таємниця її появи в Стародавньому Єгипті не розгадана досі.

Особливості

Ще кілька десятиліть тому про кущ жожоба, який також прийнято називати китайський самшит, Хохоба, Симмондса китайська, знали лише ботаніки і фармацевти.

Сьогодні ж олія жожоба є одним з базових елементів сучасної косметології.

Фото 1. Олія жожоба для обличчя

Ту речовину, яку отримують з насіння рослини, правильніше назвати рідким воском. Його вміст у плодах  досягає 50%. Плоди-горішки збирають вручну, а потім методом холодного пресування віджимають  олію. Готовий продукт має тягучу консистенцію (застигає при температурі нижче 0 градусів), жовтий колір, не має запаху.

Склад і корисні властивості

Завдяки унікальному хімічному складу олія здатна досить довго зберігати свої цілющі властивості. В неї не додають ароматизатори та барвники, тому продукт не є алергеном і може застосовуватися для шкіри будь-якого типу.

Речовина стійка до окислювання. У косметичній промисловості її часто додають до інших олив, що сприяє збільшенню терміну їх зберігання.



Воскові ефіри, кількість яких в олії досягає 25%, роблять її схожим за хімічним складом з шкірним салом. За рахунок цього олія швидко вбирається, доставляючи вологу і поживні речовини до глибоких шарів шкіри.

Вона утворює на шкірної поверхні плівку (не залишаючи при цьому характерного жирного блиску), яка перешкоджає випаровуванню вологи, оберігаючи епідерміс від лущення і сухості.

Фото 3. Гілка жожоба

Олія  також містить ліпіди, амінокислоти, вітаміни А і Е, мінерали. Останні наукові дослідження показали, що багатьма своїми якостями продукт перевершує спермацет - неперевершене за своєю чудодійною силою омолодження речовину, яку здобували зі спеціального мішка, що знаходиться в голові кашалота.

У неї також міститься протеїн, який своїми властивостями аналогічний білковому колагену, який підтримує пружність і еластичність шкіри.

Застосування спіруліни для обличчя

Насиченість олії вітаміном Е сприяє стимуляції процесу регенерації клітин шкіри, а отже, збереженню її молодості. Його висока концентрація робить олію прекрасним протизапальним і антиоксидантним препаратом, який ефективно протистоїть почервонінням шкіри, запаленню суглобів, екземі, псоріазу.

Застосування

Завдяки своїм властивостям прекрасно доглядати за шкірою, олія жожоба в першу чергу знайшла застосування в косметичній промисловості. Вона є в складі багатьох засобів для зволоження і живлення обличчя.

Часто олія, яка не має власного запаху, використовується в якості базового елементу, до якого додають ароматні ефірні олії, які використовуються  в парфумерній промисловості.



Отже, при використанні олії жожоба для обличчя шкіра будь-якого типу стане виглядати насправді чудово. Вона особливо позитивно впливає на запалену та суху шкіру. Засіб також здатний допомогти в'ялій шкірі, позбавить від дрібних тріщин і зморшок. Вона ідеально вирішує проблеми «гусячих лапок», яким властиво з'являтися з віком в куточках очей.

Застосування олії жожоба покращує колір обличчя, вирівнює шкіру, допомагає їй краще засвоювати вітамін D, який ми одержуємо від сонячних променів, і сприяє рівній і стійкій засмазі. Вона є в складі засобів захисту від ультрафіолету.

5 кроків для поліпшення кольору обличчя

Олія має заспокійливу дію, тому її застосування рекомендується при схильній до подразнення і запалення шкірі. Вона здатна усунути вугри, прищі, екзему, нейродерміт, псоріаз.

Засіб не тільки позбавляє шкіру від уже наявних проблем, але і перешкоджає появі нових.

Фото 2

Препарати, що містять  жожоба, використовуються після проведення косметичних процедур видалення волосся на обличчі, так як вони здатні швидко зняти роздратування. Олію також можна використовувати для змазування обвітрених, сухих, потрісканих губ.

Речовиною можна користуватися вагітним жінкам, бо вона представляє собою 100% натуральний продукт. При регулярному нанесенні засобу на область декольте і живота значно підтягнеться шкіра і скоротяться післяпологові розтяжки.

Олія лаванди для обличчя

Володіючи чудовими захисними характеристиками, продукт  застосовується в засобах догляду за шкірою новонароджених. Олія утворює захисну плівку на шкірі немовляти, що попереджає перезволоженню, в той же час дозволяє шкірі дихати.

У домашній косметології можна додавати масло жожоба в креми, шампуні, лосьйони, бальзами. Досить часто його застосовують в сумішах для масок і масажу.

Для пом'якшення шкіри

Суміш мигдалевої олії, жожоба та авокадо допоможе пом'якшити шкіру після гоління, засмаги або вмивання жорсткою водою.

Для сухої шкіри

Суху шкіру обличчя пом'якшить суміш з олії жожоба і масла з персикових, виноградних або абрикосових кісточок, олії шипшини або мигдальне в пропорції 1: 2 або 1: 3.

Для проблемної шкіри

  • 1-2 ст. л.  жожоба
  • 2-3 краплі ефірної олії лаванди і гвоздики

Інгредієнти змішати і змащувати проблемні ділянки шкіри 2 рази на добу.

Якщо втирати олію в загрубілу шкіру колін, ліктів після теплої ванни, то вона знову стане м'якою і придбає доглянутий вигляд.

Від зморшок навколо очей

  • 1 ст. л. олії жожоба
  • 2-3 краплі ефірної олії м'яти або фенхеля

Інгредієнти змішати і нанести на шкіру приблизно на 20-25 хвилин.

Для догляду за губами

  • 1 ст. л.  жожоба
  • 2-3 краплі олії меліси

Суміш слід наносити на губи регулярно, по кілька разів на добу, масажуючи їх.




Сподобалась стаття? Проголосуйте!
1 1 1 1 1 Рейтинг 4.00 [1 Голос]

Ми на facebook

Google +

Ми в Twitter