Раціональне харчування. Їсти, щоб жити

Харчування для нас один із самих природних життєвих процесів. Настільки природний, що, здається, ніби замислюватися над ним не потрібно: їсти-то вже точно вміє кожен і для цього не потрібна ні університетська, ні шкільна освіта.

Однак, саме таке ставлення до цього, з першого погляду простого, але такого важливого процесу, призводить до сумних наслідків: фізичних захворювань, ожиріння, депресій. «Ми їмо, що б жити, а не живемо, що б їсти» - це головне правило раціонального харчування людини.

Фото 1

Раціональне харчування, як свідчить визначення, це повноцінне і збалансоване харчування повністю здорових людей з урахуванням їх віку, статі, характеру праці, кліматичних умов проживання.

Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим умовам навколишнього середовища, високій фізичній та розумовій працездатності, особливо у дітей, і активному довголіттю. Існують основи раціонального харчування, які ми повинні знати, щоб харчуватися збалансовано.

Три основних принципи раціонального харчування

Перший і один з найважливіших - це енергетична збалансованість

Дуже часто ми з вами переїдаємо, забуваючи, що насправді, людині потрібен не певний об’єм їжі, а енергетична цінність того, що було з’їдено.

Так, найчастіше, при великому обсязі їжі, ми не отримуємо достатньої кількості калорій або навпаки, покуштувавши кілька шматочків торта набираємо разом добову норму, при цьому абсолютно не наївшись.

Фото 2

Згідно з традиціями нашої кухні ми споживаємо щодня багато хліба, картоплі, цукру, тваринних жирів, тим самим приводячи організм до дисбалансу: споживаємо ми в енергетичному сенсі більше, ніж можемо витратити.

Такий режим харчування призводить до ожиріння, яке, в свою чергу, забезпечує нам не тільки зневіру щодо нашої безформної фігури, але і ряд захворювань, які розвиваються на цьому ґрунті: від хвороб ШКТ до цукрового діабету, і врешті це все веде до депресії. Таким чином, якщо ми хочемо зберегти здоров’я, то належить почати рахувати калорії.

Фото 3

Енергетична цінність залежить від багатьох факторів: від статі (жінкам потрібно менше калорій, ніж чоловікам), віку (дітям особливо необхідна велика кількість калорій) і роду занять (людям з високою фізичною активністю потрібно більше енергії).

Другий принцип - це різноманітність і збалансованість

Щодня, щоб бути здоровими, ми повинні отримувати до 70 різних речовин. Серед них всім відомі білки, жири і вуглеводи. І всі вони мають бути в щоденному раціоні.

Природно, нам необхідні ці речовини в різній кількості - наприклад, вуглеводів, з яких наш організм виробляє енергію, має бути більше, ніж білків або жирів, але й виключати якусь із цих речовин неприпустимо. Також неможливо, всупереч думці вегетаріанців, повністю замінити тваринні білки рослинними, так що без м’яса раціон людини не буде повноцінний, особливо раціон дітей.

Як вживати мед для схуднення? Рецепти та меню дієти на 6 днів

Крім жирів, білків і вуглеводів нам необхідні вітаміни і мінеральні речовини. Саме тому всі ми постійно чуємо про користь овочів і фруктів. Залишається тільки додати до цієї істини, що не всі вітаміни добре засвоюються при поєднанні з іншими продуктами. Саме тому морква для зору корисна саме тоді, коли її їдять зі сметаною.

Третій принцип раціонального харчування - це дотримання режиму

У першу чергу, щоб не піддавати організм стресу від нерегулярного харчування, краще всього скласти для себе чіткий графік прийому їжі. Краще всього, якщо ви будете їсти 3-4 рази на день. Саме ця кількість вважається оптимальною.

Фото 4

Звичайно, кожен сам для себе становить свій режим харчування, залежно від робочого графіка, занять та інших обставин, але фахівці рекомендують наступний час: з 8:00 до 9:00, з 13:00 до 14:00 і з 17 : 00 до 18:00. Саме в цей час звичайно харчові залози у людини виробляють найбільшу кількість харчових ферментів.

Проте кожен організм індивідуальний, тому краще всього прислухатися до його бажань (якщо вони не стосуються пари бутербродів перед відпочинком - їсти перед сном дійсно дуже шкідливо).

Ще один важливий момент - це кількість їжі в кожен «присід». Пам’ятаєте приказку - «вечеря нам не потрібна»? Все вірно, саме в вечерю треба з’їдати меншу кількість, зате сніданок на початку трудового дня - це час щільно поїсти, навіть щільніше, ніж в обід.

Трохи практики

Є ще кілька правил, які можуть допомогти раціоналізувати харчування:

  1. Фрукти необхідно вживати в їжу окремо від інших блюд, причому бажано за 20 хвилин до їжі і через 1-2 години після, можна поєднувати з горіхами.
  2. Зернові і бобові між собою змішувати не можна. Виняток складають страви, рясно приправлені зеленню і «не крохмалистими» овочами.
  3. Овочі не вживають з фруктами, виключаючи випадки, коли вони «зустрілися » в одному соку.
  4. Важкі  для шлунка страви, в яких тісто поєднане з м’ясом - чебуреки, макарони по-флотськи, пиріжки, млинці з м’ясом і пельмені.
  5. Незбиране молоко взагалі не варто поєднувати з іншою їжею, і пам’ятайте, що дорослий організм може і зовсім не сприймати його.
  6. Рідину варто вживати перед їжею. Також краще починати прийом їжі з сирих овочів, це очистить шлунок від зайвих речовин.
  7. Не варто їсти страви з хлібом.

Раціональне харчування людини - це не дієти і не особлива строгість до свого організму. Це та норма, освоївши яку, ви відчуєте себе краще. А ваш організм скаже вам за це «спасибі»!