Корисні властивості дині з рецептами
Серпень - традиційний час «баштанних». У розпалі кавуново-динний сезон - це означає, саме час робити освіжаючий лимонад, динний гаспачо й улюблений салат з сиром фета. Виявляється, дині не тільки солодкі і смачні, але й неймовірно корисні для здоров'я. Розглянемо всі корисні властивості дині і не зовсім звичні рецепти з цією чудо-ягодою.
Дивно, що при своєму насиченому смаку диня малокалорійна і містить всього 33 ккал на 100 грам продукту - ось чому в сезон баштанних багато хто воліє обмежити свій фруктовий раціон цією смачною жовтою ягодою, влаштовуючи собі так звані розвантажувальні дні. При цьому в ній одночасно уживаються вкрай корисні для організму вітаміни A, B і С, вона багата залізом, фолієвою кислотою, калієм і кальцієм і відмінно засвоюється кишечником, допомагаючи його нормальній роботі.
Лікарі рекомендують диню при виснаженні і недокрів'ї, а також при деяких серцево-судинних захворюваннях, тому що вона підвищує гемоглобін і заспокійливо впливає на нервову систему.
Мало кому відомі омолоджувальні властивості дині, а тим часом на Сході жінки активно застосовують її в приготуванні домашніх масок для обличчя, тіла і волосся - завдяки вмісту в дині кремнію вона позитивно впливає на зміцнення волосся і шкіри. Ті, хто страждає на безсоння теж можуть відкрити для себе корисні властивості дині - кілька з'їдених ввечері часточок сприятливо вплинуть на міцний сон.
У дині також дуже багато клітковини, а її волокна допомагають вивести з організму токсини.
Рецепти
Салат з кавуном, динею і сиром
Швидкий і легкий у приготуванні літній салат подарує ідеальне поєднання солодкого і солоного.
Інгредієнти
- 500 г кавуна
- 500 г дині
- 8 головок редису
- 200 г дрібно покришеного сиру фета
- 12 гілочок м'яти
- 3 столові ложки бальзамічного оцту
- 3 столові ложки оливкової олії
- Сіль і перець за смаком
Приготування
- Кавун і диню очистити від насіння і порізати на дрібні кубики, або вирізати з ягід кульки.
- М'яту дрібно порубати.
- Змішати масло і оцет.
- Редис порізати на четвертинки.
- З'єднати всі інгредієнти у великій мисці, додати соус, ретельно перемішати.
Динний гаспачо
Кращий спосіб втамувати голод в середині дня, поповнивши організм корисними вітамінами.
Інгредієнти
- 1 диня
- 1 огірок
- 2 столові ложки дрібно покришеного червоної цибулі
- 200 мл води
- 125 мл оливкової олії
- Чорний перець і сіль за смаком
Приготування
- Диню очистити від насіння і порізати на дрібні шматочки, огірок очистити від шкірки і порізати на кубики.
- У блендері змішати диню, огірок, червоний лук і воду. Не вимикаючи блендер, додати оливкове масло, сіль і перець.
- Подавати гаспачо охолодженим, можна прикрасити гілочкою м'яти.
Коктейль зі шпинатом, мускатної динею і горіхами кеш’ю
З таким енергетичним смузі можна легко впоратися з відчуттям голоду в обід - він одночасно і салат, і основне блюдо, і десерт.
Інгредієнти
- Оберемок свіжого шпинату
- 500 г порізаної на кубики мускатної дині
- Половина лимона
- Жменю горіхів кеш’ю
Приготування
- Лимон очистити від кісточок і шкірки.
- Диню очистити від насіння і порізати на дрібні кубики.
- Пропустити шпинат, диню і лимон через соковижималку.
- Одержаний сік збити в блендері з льодом і горіхами.