Що таке кава-фрапе - історія та рецепти дивовижного напою

Кавовий феномен триває вже понад 2000 років. Першими, хто відкрив для себе чудовий смак та властивості кави, були ефіопські кози, які їли ягоди з кущів зі сходом сонця.

Судячи з усього, цей процес помітили місцеві пастухи. Бачачи приплив енергії та бадьорості у тварин, вони самі вирішили перевірити незвичайну дію кавових ягід.

І тепер, через багато століть практично для кожного з нас кава – це напій, який дає нам заряд енергії та без якого неможливо уявити початок дня.
Крім класичного напою, можна зустріти десятки різних рецептурних варіацій й форм подачі.

Виявилося, що кава не менш чудова й в холодному вигляді. Напій особливо популярний у любителів кавово-молочних десертів та ідеальний варіант для спекотних днів.

Хто вигадав рецепт кави по-грецьки?

Як і більшість фантастичних кулінарних відкриттів, кава фрапе є результатом обмеженості ресурсів та величезного бажання. У Греції 1950-х років розчинна кава завоювала серця греків - всі захоплювалися швидкістю, з якою можна було випити улюблений напій, не перемелюючи зерна, не заварюючи та не змиваючи гущавину.

кава по грецьки

Рецепт культового напою був винайдений Димитріосом Вакондіосом в 1957 році. Грек був співробітником компанії Nestle та представляв новий шоколадний напій для дітей на ярмарку в Салоніках.

Вакондіос мав звичку пити гарячу чорну каву під час перерви. Через брак часу та відсутність гарячої води він мусив залити розчинну каву холодною водою.

Щоб добре перемішати вміст чашки та одночасно спінити його, він перелив вміст між чашками кілька разів. Холодний кавовий напій з піною охрестили кавою по-грецьки зі льодом, яка згодом стала одним із найпопулярніших кавових напоїв у світі.

Склад та рецепти приготування кави по-грецьки

У чому різниця між фрапе та кавою з льодом? Класична кава фрапе готується з розчинного продукту, збитого в невеликій кількості мінеральної води. Потім до нього додаються кубики льоду.

кава фрапе

Тим часом кава з льодом готується зі звичайного еспресо та має високий вміст молока. У ньому також немає класичної піни фрапе. Грецький напій подається у високих склянках, де кава становить лише 1⁄4-1⁄3 своєї висоти - решта піна, подається із трубочкою.

Рецепти

На сьогодні фрапе готують як з еспресо, так і з розчинної кави, до якої додають холодне молоко, воду, лід й цукор. Однак варіацій приготування багато. Наприклад, у карамельному варіанті це може бути карамельний сироп та вершкове морозиво.

Готують каву по-грецьки як у шейкері, блендері, так і за допомогою міксера, що простіше та дає не найгірший результат.

Класичний рецепт

На склянку напою нам знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 ч л розчинної кави;
  • 100-150 мл мінеральної води;
  • 1-2 ч л цукру;
  • кубики льоду.

Готуйте напій у банці з кришкою, що загвинчується, або у шейкері. Помістіть у нього всі інгредієнти та збивайте, доки вони не змішаються й не утвориться піна, характерна для фрапе.

kava

Рецепт домашнього карамельного фрапе на 2 порції

Інгредієнти:

  • 1⁄2 чашки попередньо звареної кави або розчинної;
  • 1⁄2 склянки холодного молока;
  • 1 ст л ванільного сиропу;
  • 1⁄4 склянки карамельного сиропу;
  • збиті вершки (можна збити самостійно або використовувати готові);
  • кубики льоду краще трохи подрібнювати.

З'єднайте каву, карамельний сироп, ванільний сироп, молоко та ретельно перемішайте. Залийте карамельним сиропом внутрішню частину склянки, потім влийте напій.

Додайте подрібнені кубики льоду (або цілі, якщо хочете). Прикрасьте верхню частину склянки збитими вершками й карамельним сиропом, що залишився. Найцікавіший рецепт включає кульки вершкового морозива замість стандартного молока. Смак напою бархатистий та виразний. 

Скільки калорій у карамельному напої? Крижана кава-фрапе з карамеллю – не обов'язково найнижчий калорійний напій. Такі добавки, як морозиво, збиті вершки та карамельний сироп доводять його приблизно до 250 ккал. Якщо ви піклуєтесь про свою фігуру, то можете приготувати варіант без збитих вершків або класичний.

Найкраще пити фрапе відразу, оскільки напій найсмачніше до того, як лід повністю розтане.

Які сиропи ідеально підійдуть до смаку до приготування кави по-грецьки? Варто спробувати ваніль, карамель, аромат фундука та кориці.