Гарбузова дієта
Гарбуз - чи не ідеальний дієтичний продукт - цілком заслуговує нашої уваги і поваги.
Гарбуз почали вирощувати в Північній Америці 5000 років тому.
І з тих пір гарбуз широко застосовується в народній медицині для лікування багатьох серйозних захворювань і в косметології.
Так що ж це за овоч такий?
Ароматна гарбузова м'якоть битком набита вітамінами.
Перелічимо основні, а також згадаємо, що:
- вітамін А - допомагає очам, підвищує імунітет, бореться зі старінням.
- вітаміни групи В - зміцнюють нервову систему, знімають дратівливість, борються з депресією.
- С - зміцнює імунітет, знижує рівень холестерину.
- Е - бореться з передчасним старінням.
- калій - потрібний для процесів кровотворення, допомагає позбутися від шлаків.
- кальцій - забезпечує міцні кістки, здорові зуби і розкішне волосся.
- мідь - сприяє всмоктуванню заліза, додає сили.
- фтор - зменшує ймовірність розвитку карієсу, зміцнює зуби.
- фосфор - сприяє зростанню організму, його відновленню, потрібен для повноцінної роботи кожної клітини тіла.
- сірка - тримає шкіру в тонусі, допомагає підтримувати кисневий баланс в організмі.
- цинк - необхідний для підтримки всіх процесів в організмі, підтримує кислотно -лужний баланс, сприяє загоєнню ран.
- залізо - додає сили, збільшує опірність захворюванням.
Незважаючи на такий багатий склад, гарбуз відноситься до низькокалорійних продуктів, що дозволяє його використовувати в різних дієтах. Так, на 100 грамів цього овоча припадає не більше 26 ккал. При цьому частка білка становить близько 1,2 г, вуглеводів близько 7,5 г, а жиру тільки 0,1 г. Практично вся маса гарбуза - це вода з розчиненими в ній мінеральними речовинами і вітамінами (до 90 %).
Гарбуз відмінно підходить для профілактики захворювань судин і серця, запалень в сечостатевій системі, для загального зміцнення організму. Народні рецепти показують ефективність гарбуза при токсикозі вагітних (як протиблювотний засіб) і для підвищення тонусу чоловічої статевої системи.
На основі гарбуза складено безліч розвантажувальних днів і методик схуднення, найбільш поширеною є гарбузова дієта.
Під час гарбузової дієти можна втратити до семи - восьми кілограмів (залежно від строгості щоденного меню і регулярних занять спортом).
Протипоказання гарбузової дієти: захворювання товстого або тонкого кишечнику, шлунка (у стадії загострення), період лактації і під час вагітності, літній та дитячий вік, ослаблений стан здоров'я (після перенесених застуд, грипу та інших інфекцій).
Гарбузова дієта триває два тижні. У перебігу цього часу рекомендується вживання достатньої кількості рідини : зелений не солодкий чай, мінеральна або звичайна питна вода.
Два тижні діляться на блоки. Кожен блок складається з чотирьох днів. Починається гарбузова дієта з першого дня; після того, як підходить кінець четвертого дня, блок починається спочатку, тобто повертається до першого дня. Так повторюється протягом двох тижнів.
Довше дотримуватися дієти не рекомендується (про можливі протипоказання слід проконсультуватися з дієтологом або лікуючим лікарем).
Приблизне меню гарбузової дієти на чотири дні
Перший день
Сніданок: каша з гарбуза без додавання цукру (попередньо очищену від шкірки гарбуз нарізати невеликими кубиками, поварити у воді близько півгодини, додати три столові ложки улюбленої крупи (не рекомендується манна крупа) і залишити на вогні ще на 30 хвилин, порція каші - 250 грамів, салат з гарбуза і груші (150 г).
Обід: суп -пюре зі свіжого гарбуза (200 г картоплі і гарбуза нарізати брусками, додати підготовлені заздалегідь білі сухарі, сіль і варити в невеликій кількості води. Потім протерти через друшляк і варити в літрі молока до готовності, порція супу - 300 мл.
Вечеря: запіканка з кураги і гарбуза (150 г свіжого гарбуза нарізати невеликими брусочками і обсмажити в рослинній олії, додати 150 грамів подрібненої кураги, все покласти в глибоку форму, додати 50 мл молока і близько 5 г борошна, посипати подрібненими житніми сухарями, запекти до готовності), порція - 250 г.
Другий
Сніданок: млинці з гарбуза (заздалегідь нарізану кубиками гарбуз відварити і протерти через дуже дрібне сито, розвести теплим молоком, додати яйце, борошно і трохи солі, обсмажити без масла в спеціальній сковороді), порція - 200 г.
Обід: фарширована гарбуз по-румунськи (гарбуз невеликого розміру розрізати на дві частини, очистити від насіння і заповнити нарізаним болгарським перцем, кабачком, помідорами, дрібно нашаткованої цибулиною і часником, посипати нежирним тертим сиром і крихтою хліба, запекти до готовності), порція - 300 г.
Вечеря: гарбуз, ананас і яблука, запечені разом з чорносливом (250 г).
Третій
Сніданок: 150 г яблук і гарбуза нарізати невеликими смужками, збризнути соком лайма, додати чайну ложку мелених горіхів, порція - 250 г.
Обід: суп на курячому бульйоні з гарбузом (відварити курячі грудки, дрібно порізати, додати соломку гарбуза, моркву і одну картоплину, сіль і зелень), порція супу - 300 мл.
Вечеря: запечений в горщику гарбуз (очищену від шкірки гарбуз ріжуть невеликими шматочками, посипають невеликою кількістю ваніліну і залишають на п'ятнадцять хвилин, потім укладають в горщик, заливають вершки і ставлять на одну годину в духовку, вживають в охолодженому вигляді), порція - 250 г.
Четвертий
Сніданок: гарбузова каша. Овоч очистити від товстої шкірки і м'якоті, варити на повільному, дуже слабкому вогні 30 хвилин, додати дві столові ложки промитої пшоняної крупи і залишити на плиті ще на півгодини, порція - 250 г.
Обід: осетинський гарбузовий пиріг (200 г гарбуза натерти на середній тертці, додати 60 г натертого сиру, сіль за смаком, все добре перемішати і використовувати як начинку для пирога), порція - 250 г.
Вечеря: яблучно- гарбузовий салат (дрібно порізати соломкою гарбуз і яблуко, додати корицю і сік лимона), порція - 250 г.