Основні принципи грецької дієти

Грецька дієта вважається золотим стандартом дієтичного харчування для здорового зниження ваги та широко відома своїм позитивним впливом на організм.

Заснована і розроблена всесвітньо відомим шеф-кухарем Марією Лой, дієта поєднує в собі класичні страви традиційної середземноморської кухні, головними інгредієнтами якої є такі продукти як йогурт, нежирний сир, морепродукти, оливкова олія та оливки, овочі, зелень, фрукти, цільнозерновий хліб й злаки, горіхи та боби, макарони з твердих сортів пшениці.

Жителі Греції не виснажують себе тренуваннями та низькокалорійними продуктами, а їх раціон дозволяє харчуватися без особливих обмежень тільки здоровою і корисною їжею, але від цього не менш смачною.

Такий режим харчування дозволяє поліпшити обмін речовин, знизити захворювання на рак, хворобами серцево-судинної системи та є прекрасним методом для профілактики ожиріння і діабету.

Правила харчування дієти по-грецьки

1. Велика кількість страв, основою яких є овочі. Якщо ви не в курсі, то греки є найбільшими споживачами овочів у світі, вживаючи майже 0,5 кг овочів на день.

грецька дієта фото

2. Оливкова олія, без якого греки не представляють для себе приготування страв. Тому ні для кого не дивно, що жителі Греції є найбільшими споживачами оливкової олії в світі на сьогодні.

Продукт містить велику кількість необхідних організму поживних речовин, так що використання інших видів олії матиме мало користі, а також вийде вже не той смак страв.

Оливкова олія має бути обов'язково свіжою, тому що тільки недавно приготований продукт має поживну цінність, смак і аромат. Тому завжди дивіться дату виготовлення олії та термін її придатності.

Використовуйте оливкову олію як основне джерело жирів у вашому раціоні. Це означає, що ви можете смажити, варити й тушкувати саме з нею. Мінімальне споживання - 1-2 столові ложки на день, а максимальне - 5-6.

грецька дієта фото 2

3. Грецька дієта не передбачає вживання великої кількості м'яса. Спочатку червоне м'ясо обмежено однією порцією на тиждень. Якщо це важко зробити, то можна збільшити споживання до двох разів на тиждень, але невеликими порціями. Яйця входять в раціон 3-4 рази на тиждень.

4. Ми часто чуємо про те, що риба - це важлива складова дієти по-грецьки та вона не обов'язково завжди повинна бути куплена в свіжому вигляді. Греки часто готують страви із замороженої або консервованої риби (тунець, анчоуси, сардини). Рибні консерви сміливо можна змішувати з салатами, макаронами, квасолею. Як часто? Мінімально - два рази на тиждень.

Як схуднути за допомогою кизилу. Меню та рецепти

5. Вживайте сухе червоне вино: воно  містить величезну кількість антиоксидантів, які зміцнюють кровоносні судини та запобігають утворенню тромбів. Наприклад, жителі Ікарії, що славляться своїм довголіттям, регулярно вживають келих червоного вина під час їжі.

6. Як десерт можна використовувати мед і трохи гіркого шоколаду.