Вуглеводна макробіотична дієта для схуднення і довголіття

Макробіотична дієта заснована на принципах стародавньої східної медицини. Це не просто ще один спосіб схуднення, але ціла філософська система, яка сприяє здоров'ю та довголіттю.

Східні філософи вважали, що їжа повинна відображати концепції Інь (жіноча енергія) і Янь (чоловіча енергія), які відповідають різним продуктам і взаємно доповнюють один одного. Раціон харчування повинен бути складений так, щоб енергії Інь і Янь перебували в рівновазі, яка відповідає за підтримання гармонії в природі і повноту здоров'я людини - фізичного і духовного.

Підтримка балансу і гармонії між елементами енергії і є основною метою дієти, яка була розроблена в 1911 році японським просвітителем Джорджем Осава і увібрала в себе ідеї даосизму. Хоча кожна людина по-різному реагує на всілякі програми схуднення, дослідження показують, що дана система древніх східних традицій може допомогти позбутися від 3 до 5 зайвих кілограмів за 2 тижні, нормалізувати роботу серцево-судинної системи, поліпшити самопочуття і продовжити молодість.

Сучасні дослідження показали, що раціон макробіотики узгоджується з науковими підходами в профілактиці і лікуванні деяких захворювань. Система отримала велику популярність в США в 1960-х роках, коли віталося життя в гармонії з природою, а їжу розглядали як щось більше, ніж просто калорії.

Багато відомих зірок Голлівуду на сьогоднішній день є адептами цієї філософської концепції. Прихильники макробіотичних підходів до їжі вже давно популяризують натуральні продукти, які підтримують здоров'я, екосистему і природний порядок життя.

Концептуальна основа

Макробіотична дієта вуглеводна

Відповідно до концепції макробіотики вважається, що вся їжа має обидві енергії, причому одна з них домінує. Продукти з якостями янь вважаються компактними, щільними, важкими, гарячими, тоді як ті, які володіють якостями інь, вважаються експансивними, легкими і холодними.

Коричневий рис та інші цілісні зерна, такі як ячмінь, просо, овес, кукурудза, гречка, перлова крупа, жито вважаються макробіотичними продуктами харчування, в яких інь і ян найбільш близькі до балансу.

Такі овочі як помідори, перець, картопля, баклажани, шпинат, буряк і авокадо не рекомендуються або вживаються економно, так як мають виключно енергією інь.

Раціон вуглеводної макробіотичної дієти пропонує помірне харчування з низьким вмістом білків і тваринних жирів. У нього включені переважно злаки та рослинні сезонні продукти з різними енергетичними якостями і широким спектром вітамінів і мінералів, які очищають тіло і забезпечують гармонію з природою.

Основою раціону є складні вуглеводи, отримані з цільнозернових круп, а доповнюють бобові, морські водорості, ферментовані соєві продукти і фрукти, натуральні приправи, горіхи і насіння.

Серед них на особливу увагу заслуговують природні антиоксиданти, до складу яких входять найсильніші протипухлинні з'єднання, наприклад, соєві боби, лляне масло, морква і селера, цибуля і часник, капуста броколі, білий або зелений чай.

Незважаючи на те, що в усьому світі існує безліч різних різновидів макробіотичного харчування, більшість з них дотримується певного процентного співвідношення поживних речовин.

вуглеводна дієта

Правила раціону макробіотичної дієти для схуднення

- 40-60% від загальної кількості калорій складають будь-які цільнозернові крупи і насіння.

- У харчування входить високий відсоток клітковини, яку отримують із сухофруктів, солінь, овочів і фруктів. Їх частка в щоденному раціоні становить близько 30-40%.

- Джерелами білка в кількості 10-15% служать бобові культури, сир тофу, горіхи.

- 10% рідини отримують з чистої води, зеленого чаю, ферментованого настою бобів, настою шипшини, овочевих супів.

- Близько 5% тваринного білка надходять з риби (білої) або морепродуктів (приблизно, 2-3 рази в тиждень), невеликої кількості молока, бажано соєвого, яєчних білків і 5-10 г вершкового масла.

Здорові люди можуть 2 рази в тиждень до 12 годин дозволити собі з'їсти трохи десерту. Масло допускається нерафіноване, а з приправ дозволяються: хрін, гірчиця, соєвий соус, спеції. Під час прийому їжі важливо добре і довго її пережовувати (як мінімум 50 разів), пити помірно, коли того вимагає організм. У щоденному меню повинні бути присутніми кремоподібні супи, продукти, які обсмажені на рослинному маслі.

Влітку в меню повинні бути обов'язково включені: кукурудза, редис, ягоди, кабачки, фрукти, листові овочі. Осінь багата на коренеплоди: морква, капуста, гарбуз, цибуля, часник і ріпа. Взимку слід обмежити сирі продукти. Їжа повинна бути гарячою, жирною і досить щедро приправленою тертим імбиром, який сприяє зменшенню ваги. Навесні можна вживати листові овочі, пророщені зерна.

діета для схуднення

Забороняється готувати про запас, включати в харчування всі не натуральні напої з консервантами і барвниками, не сезонні фрукти, ягоди та овочі, харчову соду, уникати або обмежити продукти, для приготування яких використовувалися дріжджі.

Зразкове меню на 2 дня

1.

Сніданок: будь-яка каша з цільного зерна на воді з додаванням сухофруктів, насіння, кунжуту або горіхів, шматочок хліба з борошна грубого помелу з сиром тофу.

Обід: грибний суп-пюре, голубці з рисом і овочами

Полудень: запечені яблука з медом.

Вечеря: боби, терта редька з морквою.

2.

Сніданок: каша, тост з медом, яблуко або груша.

Обід: овочевий густий суп, котлети з гречаної відвареної крупи з морквою і цибулею.

Полудень: кукурудза або кабачки.

Вечеря: рис з рибою, салат з морських водоростей.

Дану методику схуднення не рекомендується застосовувати більше 2-х місяців.

Переваги вуглеводної макробіотичної дієти для схуднення та здоров'я

У 2015 році Школа громадської охорони здоров'я Університету Мемфіса опублікувала результати дослідження, присвяченого протизапальному та протипухлинному потенціалу макробіотичної дієти. У дослідженні порівнювався поживний склад раціону в порівнянні з лікарськими дієтичними рекомендаціями.

Ключове порівняння полягало в оцінці показників запального індексу (DII). Виходячи з результатів, макробіотика забезпечує організм достатньою кількістю клітковини і великою кількістю поживних речовин, за винятком вітаміну D, В12 і кальцію. Грунтуючись на отриманих даних, вчені прийшли до висновку, що загальні результати свідчать про можливе запобігання захворювань, в тому числі онкологічних.

Дослідження підтвердили також, що методіка сприяє зниженню рівня холестерину і нормалізує артеріальний тиск. Це не дивно, враховуючи, скільки високо-антиоксидантних, протизапальних продуктів входить в її меню.

Не менш важливі ефекти дієти включають в себе зменшення маси тіла, поліпшення метаболізму, очищення організму від токсинів, нормалізацію роботи шлунково-кишкового тракту.

Недоліки та протипоказання

Недоліком є нестача продуктів тваринного походження, які містять необхідні організму поживні речовини, і найважливішими з них є: залізо, кальцій і вітамін В.Тривалий дефіцит цих елементів може привести до розвитку анемії і зменшення щільності кісткової маси.

Дана методика протипоказана людям з остеопорозом, сечокам'яною хворобою, підліткам та дітям, вагітним і жінкам в період менопаузи.