Різні варіанти меню для схуднення на овочевій дієті
Найпрекрасніший час для схуднення на овочах - осінь. Саме в цей період овочів дуже багато, отже, худнути буде легко, смачно, меню дієти буде різноманітним. Вибрати можна будь-які овочі, хоча є і найкорисніші для стрункості.
Схуднення на різних овочах
Кожен овоч містить певні цінні речовини та, відповідно, має унікальні властивості. Наприклад, помідори містять лікопен, що є пігментом з групи каротиноїдів, необхідним для профілактики онкології.
Огірки малокалорійні й добре очищають кишківник, виводять зайву воду.
Квасоля багата білком, тому з легкістю замінить м'ясо - вона добре насичує.
Спаржа покращує обмін речовин.
В цілому, всі овочі корисні для здоров'я, для схуднення, але є й найбільш рекомендовані.
До них відносяться:
- селера;
- гарбуз;
- броколі;
- шпинат;
- кабачок;
- ріпа;
- болгарський перець;
- цибуля;
- топінамбур;
- морква.
Селера містить мало калорій, прискорює метаболізм і сприяє швидшому спалюванню жиру. Вживати бажано і стебла, і корінь, і зелень. Всі її частини дуже корисні.
Гарбуз містить вітамін Т, який істотно прискорює обмін речовин. Завдяки цьому організм добре засвоює важку їжу, і жири менше відкладаються на боках і животі. До того ж 100 г гарбуза містить лише 25 ккал.
Броколі уповільнює старіння, добре очищає кишківник, знижує апетит. А значить, після вживання цієї корисної капусти, вам не захочеться їсти вже через півгодини.
Шпинат налагоджує вуглеводний обмін, нормалізує діяльність кишківника. Крім того, листовий овоч містить масу активних біологічних речовин.
У 100 г кабачка міститься всього 17 ккал, а ще багато калію і магнію, що корисно для серця. Чим корисний кабачок для схуднення? Він нормалізує водно-сольовий баланс і містить багато клітковини, яка виводить все зайве з організму.
Ріпа дуже добре насичує, тому цим овочем частенько замінюють картоплю. А вуглеводи, що містяться в ріпі, не відкладаються у вигляді жиру на боках. Крім того, коренеплід містить мало калорій.
Болгарський перець знижує апетит, зміцнює імунітет. У перці міститься багато вітаміну, отже, він захищає від застуд і омолоджує організм, покращує настрій.
Цибуля прискорює обмін речовин, запобігає розвитку жирових клітин, має сечогінну дію. Причому зовсім не обов'язково вживати його у великій кількості.
Топінамбур - низькокалорійний продукт, який покращує перистальтику кишківника і нормалізує роботу травної системи.
Морква містить вітамін А, який важливий для пружності шкіри та позбавлення від целюліту. Крім того, коренеплід містить багато клітковини, отже добре насичує та очищає кишківник.
Схуднення з овочами нескладне, до того ж кожен день нескладно готувати різні страви. Адже рецепти таких страв дуже різноманітні.
Овочеві дієти: різні варіанти меню
Існують різні варіанти: короткі та тривалі, прості й оригінальні, ситні та більш голодні - вибирайте будь-яку.
Дієта на тиждень дозволяє вживати будь-які овочі, а також фрукти, молочні продукти й сухофрукти.
Меню овочевої дієти
- Сніданок: фруктово-овочевий салат;
- Другий сніданок: фруктовий салат;
- Обід: овочевий суп, салат, компот;
- Полуденок: сир або йогурт;
- Вечеря: фаршировані овочі, кефір.
Пити соки (овочеві та фруктові), мінералку, зелений чай та чисту воду.
Ще один варіант - на місяць. Тут дозволяється вживати всі продукти, але виключити здобу, цукор (замінити медом), алкоголь, жирну, гостру і копчену їжу. Овочі повинні становити 60 -70% раціону.
Ось зразкове меню:
- Вранці: каша, салат з овочами, чай;
- Другий сніданок: фрукти;
- Обід: овочевий суп-пюре, тушковані овочі з м'ясом, фрукти, компот;
- Полуденок: сир з фруктами;
- Ввечері: овочеве блюдо і риба, йогурт.
Раціон ситний, треба намагатися їсти багато овочів в будь-якому вигляді.
Ще один варіант короткої дієти на три дні - білково-овочевої. Можна їсти яйця, рибу та овочі.
Меню:
- Вранці: яйця з салатом;
- Перекус: салат овочевий;
- Обід: риба з овочами, морс;
- Полуденок: салат;
- Ввечері: запечені овочі, йогурт.
Звичайно, такий варіант більш голодний, тому дотримуватися його більше як три дні не варто. Тим більше, дієта незбалансована, в меню немає фруктів, круп, мало молочних продуктів.
Рецепти для овочевої дієти
З овочів готується безліч страв: рагу, соте, фаршировані овочі, салати, супи, закуски, запіканки.
Всі страви неможливо перерахувати. Але пропонуємо вам корисні рецепти з різних овочів - пробуйте або придумуйте свої варіанти.
Овочеве рагу
Два солодких перцю нарізати смужками, три баклажани і два батата - кубиками, моркву натерти на тертці, цибулю подрібнити, три помідори нарізати часточками.
Обсмажити цибулю, додати моркву, потім викласти всі овочі, крім томатів і тушити майже до готовності. За п'ять хвилин до закінчення додати томати та часник, посолити.
Кабачки в сметані
Один великий кабачок нарізати кубиками, дві цибулини подрібнити, моркву натерти на тертці. Цибулю обсмажити, додати моркву і теж обсмажити, потім викласти кабачок і тушкувати.
В кінці додати трохи томатної пасти, 150 г нежирної сметани та приправи, посолити. Через 2-3 хвилини блюдо готове.
Овочеві котлети
Дві морквини і чотири картоплини відварити в шкірці. 300 г цвітної капусти розібрати на суцвіття і відварити 10 хвилин в підсоленій воді. Все розім'яти в пюре.
Обсмажити одну цибулину і додати до овочевого пюре. Якщо є охота, додати зелений горошок. Додати трохи борошна, сіль та сформувати котлети. Обваляти їх в сухарях й обсмажити.
Салат
Три різнокольорових болгарських перцю нарізати смужками, три помідори - шматочками, червону цибулину - півкільцями. Все змішати, додати кукурудзу та заправити оливковою олією. Посолити та посипати рубаним базиліком.
Ківі для схуднення. Меню дієти та рецепт напоїв для схуднення
Рецепти овочевих страв вражають своєю різноманітністю, оригінальністю і смаком. Тому схуднення на овочевій дієті восени - чудовий спосіб позбутися від зайвих кілограмів легко.