Властивості молочної кислоти в косметології

Молочна кислота відноситься до групи фруктових альфа-гідроксикислот (АНА) та за ефектом застосування для шкіри обличчя характеризується трьома основними властивостями: відбілює, зволожує та омолоджує.

Речовина зустрічається в двох формах - L (лактат) й D, з яких тільки косметична форма L - володіє високою біологічною активністю. В косметологічній промисловості сполуку отримують в процесі природного бродіння цукрів з участю молочнокислих бактерій роду Lactobacillus.

Чому молочна кислота так популярна в косметології? З двох основних причин:

  • по-перше, при регулярному використанні речовина дійсно швидко покращує структуру шкірного покриву;
  • по-друге, це одна з найбільш м'яких та безпечних альфа-гідроксикислот, що використовуються в догляді за обличчям.

Властивості даної речовини високо цінувалися з давніх часів та повсюдно використовувалися в рецептах краси на основі кисломолочних продуктів, квашеної капусти, квасу, пива – основних джерел кислоти.

молочної кислоти для обличчя

Наприклад, Клеопатра, яка була еталоном краси того часу, любила приймати молочні ванни, оскільки вважала їх кращим засобом підтримки молодості шкіри.

Властивості та ефекти застосування молочної кислоти

Глибоке зволоження

Всі альфа-гідроксикислоти покращують текстуру епідермісу, але тільки молочна кислота має додаткову перевагу, яку ви не отримаєте від інших AHA.

Дана речовина є природним компонентом шкірного покриву та однією з основних сполук природного зволожувального фактора, який відповідає за підтримку гідратації епідермісу. Це єдина кислота, яка володіє такими потужними властивостями зволожування.

Зволожуючий догляд за обличчям

Застосування низької концентрації лактату в доглядових засобах та пілінгу стимулює синтез гіалуронової кислоти в дермальних шарах, підвищує рівень глікозаміногліканів - з'єднань, що поглинають воду, стимулює вироблення керамідів, які відновлюють та герметизують ліпідний бар'єр, що допомагає зменшити втрату вологи.

Відлущування

В більш високих концентраціях косметологічний лактат працює як эксфолиант, розчиняючи мертві й старі клітини на поверхні рогового шару, не викликаючи звичайного для AHA вираженого подразнення.



Це досягається завдяки великій молекулярній структурі лактату, якому для проникнення в шкіру потрібен час, тому й не виникає шокової реакції епідермісу.

користь молочної кислоти для обличчя

Завдяки злущуванню поліпшується текстура шкірного покриву, підвищується швидкість процесів регенерації та оновлення клітин. Так, застосування препаратів та косметичної продукції з молочною кислотою дозволяє прискорити цикл оновлення клітин епідермісу з 45 днів до 26.

Відбілюючи та антибактеріальні властивості

Як і всі гідроксикислоти, лактат надає відбілюючу дію на шкірний покрив, вирівнюючи колір обличчя. Молочна кислота в концентрації від 4 до 10 % безпосередньо пригнічує вироблення меланіну, що дозволяє вирішувати проблеми, що пов'язані з пігментацією шкіри.

Яблучний домашній пілінг - очищення і омолодження шкіри

Косметична продукція та пілінги молочною кислотою рекомендовані людям з проблемною й жирною шкірою. Сполука має антибактеріальні властивості, глибоко очищає пори, розчиняючи жир та бруд, запобігає закупорювання сальних проток, згладжує нерівності, контролює появу запальних вогнищ, матує.

Антивікова дія

Антивікові властивості молочної кислоти незамінні при перших ознаках старіння, тому її часто можна побачити в складі антивіковий і омолоджуючої продукції.



З'єднання прискорює процеси клітинного метаболізму, активізує вироблення колагену й еластину та як описувалося вище – є важливим зволожувальним фактором. Шкіра після застосування кремів й сироваток з молочною кислотою стає більш пружною, м'якою, зморшки розгладжуються.

Як застосовувати

У косметології лактат застосовується в пілінгах, кремах, сироватках та в продукції , що очищає й відбілює. Чиста молочна кислота у високих концентраціях є подразником для шкіри, тому рекомендується дотримуватися обережності.

Щоб побачити реакцію шкірного покриву, використання продукту в пілінгах та кислотних масках необхідно починати з найнижчих концентрацій в 5-10%.

Гіалуронова кислота, користь для обличчя та рецепти застосування

Важливо! Як і ретинол, сполука підвищує чутливість шкіри до сонячного ультрафіолету, тому фахівці рекомендують застосовувати продукцію з даним компонентом у вечері або подбати про щоденну захист епідермісу за допомогою сонцезахисного крему з SPF 30.

На початку використання можлива поява незначного почервоніння, свербежу або печіння, але, як правило, коли шкіра звикає до кислоти, негативні симптоми швидко проходять.




1 1 1 1 1