Консерванти в косметиці

Багато косметичних компаній намагаються перевершити одна  одну в ефективності своєї продукції, що сприяє здоров'ю і красі шкірного покриву. У той же час косметика повинна зберігати свої якості тривалий час. Як це можливо і що включають до її складу, щоб продовжити термін дії?

Основним компонентом будь-якого продукту по догляду за шкірою є вода, яка необхідна нашому епідермальному шару, і яка також є ідеальним середовищем для розвитку всіх видів бактерій та інших мікроорганізмів. Деякі з них призводять до зниження якості продукту і його властивостей, інші здатні викликати шкірні і очні інфекції.

Незважаючи на розвиток технологій, ця небезпека примушує виробників використовувати певні речовини - консерванти, основне завдання яких полягає в підтримці мікробіологічної чистоти продукту при певному терміні зберігання та консервуванні складу косметичної формули, насамперед, її біоактивних компонентів.

Основним критерієм для класифікації речовин, що подовжують термін придатності, є механізм їх впливу на мікроорганізми в косметичних препаратах. Існує дві основні групи даних сполук. Перша - це спирти, феноли, кислоти та їх солі. Друга - альдегіди, похідні ртуті та галогену.

Консерванти у складі косметики повинні відповідати певним вимогам:

- Щоб діяти проти широкого спектру мікроорганізмів вони повинні бути активними при низьких концентраціях в широкому діапазоні рН і бути розчинними у воді при обмеженій розчинності в маслах;

- Не мати кольору і запаху, а також токсичних, подразнюючих та сенсибілізуючих властивостей;

- Володіти хімічною інертністю, бути стійкими до світла, кисню і високих температур;

- Взаємодіяти з іншими компонентами.

синтетичні консерванти в косметиці фото

Чи так безпечні синтетичні консерванти в косметиці? Ці сполуки є одними з найбільш спірних косметичних інгредієнтів. У минулому вони часто ставали причиною алергічних реакцій та подразнення шкіри. Останні наукові дослідження показують, що широко використовувані консерванти можуть бути однією з причин дерматологічних захворювань.

Поширені синтетичні консерванти в косметиці

Парабени (складні ефіри гідроксибензойної кислоти) помірно розчинні у воді, легко розчиняються в пропіленгліколі. Мають високу протигрибкову ефективність, але слабку антибактеріальну дію.

Таким чином, вони часто використовуються в поєднанні з іншими консервантами, які показують синергетичний ефект. Шкідливість парабенів, застосовуваних у допустимих кількостях, не була виявлена, але при збільшенні концентрації вони здатні легко проникати через захисний бар'єр епідермісу в лімфу.



Формальдегід використовується в косметиці, як правило, у вигляді 37% розчину - формаліну, який показує хорошу ефективність проти бактерій і грибків. Важливо відзначити, що коли вміст формальдегіду в  засобах по догляду за шкірою складає більше 500 частин на мільйон, то на етикетці має з'явитися попередження, тому що така продукція здатна викликати алергічний контактний дерматит, який проявляється лущенням, почервонінням, печінням  або кропив'янкою.

Галогеніди включають в свій склад хром або хлор. З'єднання можуть бути знайдені в природі, але в косметичних засобах використовуються у якості синтетичних волокон. Мають високоефективну антимікробну дію, однак, можуть викликати алергію і роздратування.

Поєднання декількох видів консервантів або їх багатокомпонентних з'єднань дозволяє розширити спектр їх активності проти мікроорганізмів, а також підвищити безпеку для споживача за рахунок можливості зниження дози кожної з цих речовин.

натуральні консерванти фото

Останній хіт на косметичному ринку - біокосметика з додаванням натуральних природних консервантів, які також повинні відповідати вимогам, що пред'являються мікробіологічним контролем і бути використані в підходящій хімічній формі і у відповідній концентрації. Термін зберігання біокосметикі обмежений і становить 12-18 тижнів.

Більше про натуральну косметику можна дізнатися тут.

Природні консерванти в косметиці

Найстарішим способом продовжити термін придатності косметичної продукції є додавання кислих з'єднань. Найбільш часто додається борна, молочна, оцтова і лимонна кислоти.

Бензойна кислота використовується в концентрації від 0,2 до 0,4%. Виявляє активність проти грибків і дріжджів, але менш ефективна проти бактерій. Стійка до високих температур і ультрафіолету.

Сорбінова кислота ефективно пригнічує ріст цвілі, стійка до впливу ультрафіолету.

Саліцилова і гліколева кислоти проявляють протигрибкову активність.





Рослинні масляні екстракти здатні продовжувати термін дії косметики.

Ефірні олії діють як антибактеріальні та протигрибкові компоненти.

Найцінніші олії чебрецю, гвоздики, чайного дерева, лаванди, кориці, шавлії і розмарину.

Етиловий спирт - дуже ефективний консервант. Збільшує розчинність деяких сполук, зокрема ароматичних масел, які підсилюють дію косметичних препаратів.

Варто відзначити, що додана кількість спирту має бути мінімальною, тому що при більш високих концентраціях він може викликати роздратування і сухість шкірного покриву.

Срібло. Можливо, найвідоміший і стародавній компонент з антисептичним, бактерицидним і протигрибковим ефектом. Наночастинки срібла використовуються в багатьох косметичних продуктах і їх застосування безпечно навіть для чутливої шкіри, схильної до алергії.

Токоферол (вітамін Е) використовується в якості натурального консерванту при виготовленні жирових емульсій. Вітамін затримує окисні процеси, продовжуючи термін зберігання косметики. Продукція на його основі дає потужний антиоксидантний ефект.

ТОП - 7 домашніх масок для підтяжки обличчя

Косметика без консервантів стабільна протягом 8 - 12 діб. Якщо засіб перебуває в ємності з дозатором, то термін придатності може бути продовжений до двох тижнів, а при зберіганні в холодильнику витримує до 20 днів.

Склад косметичного продукту має дуже істотний вплив на його стабільність. Креми, що містять білкові сполуки (колаген або еластин) стають непридатними після 7 діб зберігання при кімнатній температурі. Тому ви повинні знати, що інформація на упаковці "не містить консервантів" не забезпечує їх реальну відсутність, а свідчить про недобросовісність виробника.




Сподобалась стаття? Проголосуйте!
1 1 1 1 1 Рейтинг 4.00 [1 Голос]

Ми на facebook

Google +

Ми в Twitter