Правильне харчування на кожен день
Для того щоб відчувати себе здоровим і щасливим зовсім необов'язково мати особистого доктора і необмежений рахунок у банку, досить дозволити собі збалансоване і правильне харчування на кожен день.
Багато хто знає, що повинні кожен день включати в свій раціон достатню кількість овочів та фруктів. Однак в умовах сучасного ритму життя не завжди вистачає сил і часу на суворе дотримання покладених пропорцій між білками, жирами та вуглеводами.
Не рідкість, що більшість з нас щоранку (особливо, у понеділок) дають собі слово на обід з'їсти шматочок риби з зеленню, перекусити фруктами та приготувати легкий салат на вечерю.
Але на практиці день складається так, що в обід доводиться задовольнятися покупними гамбургером, а ввечері – пачкою пельменів.
Чи можна знайти золоту середину, склавши свій раціон таким чином, щоб він відповідав принципам правильного харчування на кожен день, допоміг безболісно розлучитися із зайвою вагою і був корисний для здоров'я?
В даний час дієтологи та вчені розходяться в думці, яке співвідношення білків, жирів і вуглеводів вважається щоденною нормою.
Загальноприйнятою вважається пропорція, коли раціон містить 60 % вуглеводів, 25 % жирів і 15 % білків. Цього цілком достатньо, щоб організм насичувався вітамінами, а кишківник добре працював і був здоровий.
Що ж з продуктів вибрати, щоб, наприклад, швидко схуднути, і при цьому добре себе почувати?
Основний принцип правильного харчування на кожен день: простіше, та краще. Їжа, приготована з простих продуктів допомагає мозку швидше розпізнати її та дає команду на перетравлення. Т
ому не варто обмежувати раціон за рахунок кисломолочних, зернових й бобових продуктів або страв. Ця їжа багата харчовими волокнами та підійде навіть людям, що мають проблеми з роботою травного тракту.
Крім того, бажано скоротити вживання червоного м'яса до двох разів на тиждень або ж замінити його нежирними сортами риби або курячого філе, а також уникати продуктів, що містять приховані жири. Сосиски, ковбаси, консерви, фастфуд і напівфабрикати набагато більш калорійні, ніж можуть здатися на перший погляд.
І обов'язково, щодня в раціоні повинні бути присутніми фрукти й овочі. А на той випадок, коли їх ніколи готувати, можна використовувати заморожені, які зберігають максимум вітамінів і набагато корисніше звичних бутербродів.
Зразковий набір продуктів одного дня для людини, що працює, який можна варіювати за бажанням:
- Сніданок: хліб з цільного зерна, йогурт, каша на молоці, сир, омлет, зелений або чорний чай, вершкове масло, салат із сирих овочів;
- Ланч: фрукти, супи, зварені на другому бульйоні або овочеві, порція овочевого салату, оливки, варена куряча грудка без шкіри, оселедець, червона риба, парові або овочі гриль, відварне нежирне м'ясо, свіжі соки, чай, паста з твердих сортів пшениці з овочевою заправкою;
- Полудень: тост, чай, кава з молоком, фрукти;
- Вечеря: овочевий салат, заправлений йогуртом, невелика порція каші, звареної на воді та заправленою будь-якою нерафінованою олією, зелень, чай;
- Перед сном: будь-який кисломолочний продукт, вівсяне печиво.