Замінники цукру - користь і шкода
Рафінований цукор хоч і вважається джерелом енергії, але містить порожні калорії, а його надлишок в раціоні є причиною багатьох захворювань, в тому числі ожиріння, карієсу і діабету.
Тож не дивно, що винахід підсолоджувачів вважається проривом в області дієтичного харчування.
Замінники цукру забезпечують солодкий смак і містять мінімум калорій. Деякі з них повністю позбавлені теплотворної здатності. Це пов'язано з тим, що підсолоджувачі, за винятком аспартама, не засвоюються організмом.
Види замінників цукру
Аспартам, що складається з амінокислот, приблизно в 200 разів солодше сахарози, має низьку калорійність, метаболізується природним шляхом і є надзвичайно популярної та безпечної для здоров'я речовиною, тому що всього одна таблетка еквівалентна чайній ложці цукру.
В даний час аспартам широко використовується в дієтичних напоях і продуктах, призначених для хворих на діабет.
Ацесульфам калію - такий же солодкий, як і аспартам, не розкладається при високій температурі та практично не має побічних ефектів.
Сахарин - 300-500 разів солодше сахарози, але має злегка гіркий смак і може проявляти себе як канцероген.
Тауматин - підсилювач смаку й аромату, який отримують з плодів тропічної рослини.
Сукралоза є новітнім термостабільним замінником цукру, вона солодше його в 600 разів. Проте, при неконтрольованому застосуванні може негативно позначитися на здоров'ї.
Цикламат, солодше цукру в 50 разів, легко розчиняється, має приємний смак і мінімум калорій.
Ізомальт - синтетичний замінник цукру нового покоління популярний в кондитерській промисловості.
Лактит - так званий молочний цукор, який синтезується з лактози. Популярна добавка до харчових продуктів для людей з діабетом.
Попри низьку калорійність штучних підсолоджувачів, багато людей віддають перевагу натуральним замінником цукру.
Сироп агави, який отримують з мексиканського кактуса, має медовий смак з відтінком карамелі.
Рисовий, фруктовий, ячмінний або кленовий сиропи - використовуються для приготування десертів і напоїв.
Ксиліт - широко відомий натуральний цукрозамінник, відомий як березовий або деревний цукор, що володіє, на жаль, досить високою калорійністю, тому здорова доза не повинна перевищувати 50 г в день. До речі, при розщепленні вуглеводів печінкою, наш організм виробляє власний ксиліт.
Сорбіт - відкриття його відбулося ще в XIX столітті. Випускається у вигляді порошку, якій легко розчиняється у воді. Володіє не сильно вираженою солодкістю, але має високу калорійність, тому рекомендована здорова доза - не більше 30 г. Надлишок продукту в раціоні може впливати на нервову систему, викликає діарею і розлад травлення.
Фруктоза - дуже солодкий фруктовий цукрозамінник, який являє собою простий вуглевод. Рекомендується для хворих на діабет, а ризик розвитку карієсу при її вживанні знижується на 30%.
Однак включати фруктозу в раціон людям із зайвою вагою слід з обережністю. Здорова доза становить близько 25 г.
Мед - містить необхідні вітаміни і поживні речовини, але при температурі вище 50 ° С втрачає свої цілющі властивості.
Користь і недоліки замінників цукру
Цукрозамінники, які споживають в рекомендованому кількості мають кілька переваг. До них відносяться:
- мінімальна теплотворна здатність при чітко солодкому смаку;
- ніякої шкоди для зубів - не викликають утворення карієсу;
- можливість застосування в дієті для зменшення ваги або в профілактиці захворювань.
На жаль, дана продукція має свої недоліки, на які варто звернути увагу перед вживанням.
Найбільш істотна шкода при надмірному застосуванні замінників цукру містить:
- неможливість використання цукрозамінників людям, що страждають на фенілкетонурію;
- металічний присмак у роті після вживання деяких видів продуктів або при високих концентраціях;
- несприятливі симптоми при надмірному вживанні, наприклад, діарея;
- ймовірність канцерогенності сахарину і цикламату;
- жирова дистрофія печінки та зайва вага через надмірне споживання фруктози;
- алергічні реакції.
Тому, відмовившись від цукру на користь підсолоджувачів, слід використовувати здоровий глузд та поради дієтологів.