Замінники цукру - користь і шкода

Рафінований цукор хоч і вважається джерелом енергії, але містить порожні калорії, а його надлишок в раціоні є причиною багатьох захворювань, в тому числі ожиріння, карієсу і діабету. Тож не дивно, що винахід підсолоджувачів вважається проривом в області дієтичного харчування.

Замінники цукру забезпечують солодкий смак і містять мінімум калорій. Деякі з них повністю позбавлені теплотворної здатності. Це пов'язано з тим, що підсолоджувачі, за винятком аспартама, не засвоюються організмом.



Види замінників цукру

Аспартам, що складається з амінокислот, приблизно в 200 разів солодше сахарози, має низьку калорійність, метаболізується природним шляхом і є надзвичайно популярної та безпечної для здоров'я речовиною, так як всього одна таблетка еквівалентна чайній ложці цукру. В даний час аспартам широко використовується в дієтичних напоях і продуктах, призначених для хворих на діабет.

Ацесульфам калію - такий же солодкий, як і аспартам, не розкладається при високій температурі і практично не має побічних ефектів.

Сахарин - 300-500 разів солодше сахарози, але має злегка гіркий смак і може проявляти себе як канцероген.

Тауматин - підсилювач смаку і аромату, який отримують з плодів тропічної рослини.

Сукралоза є новітнім термостабільним замінником цукру, так як солодше його в 600 разів. Проте, при неконтрольованому застосуванні може негативно позначитися на здоров'ї.

Цикламат, солодше цукру в 50 разів, легко розчиняється, має приємний смак і мінімум калорій.

замінникі цукру

Ізомальт - синтетичний замінник цукру нового покоління популярний в кондитерській промисловості.

Лактит - так званий молочний цукор, який синтезується з лактози. Популярна добавка до продуктів харчування для людей з діабетом.

Незважаючи на низьку калорійність штучних підсолоджувачів, багато людей віддають перевагу натуральним замінником цукру.

Сироп агави, який отримують з мексиканського кактуса, має медовий смак з відтінком карамелі.

Рисовий, фруктовий, ячмінний або кленовий сиропи - використовуються для приготування десертів і напоїв.

Ксиліт - широко відомий натуральний цукрозамінник, відомий як березовий або деревний цукор, що володіє, на жаль, досить високою калорійністю, тому здорова доза не повинна перевищувати 50 г в день. До речі, при розщепленні вуглеводів печінкою, наш організм виробляє власний ксиліт.



Сорбіт - відкриття його відбулося ще в XIX столітті. Випускається у вигляді порошку, якій легко розчиняється у воді. Володіє не сильно вираженою солодкістю, але має високу калорійність, тому рекомендована здорова доза - не більше 30 г. Надлишок продукту в раціоні може впливати на нервову систему, викликає діарею і розлад травлення.
 
Фруктоза - дуже солодкий фруктовий цукрозамінник, який представляє собою простий вуглевод. Рекомендується для хворих на діабет, а ризик розвитку карієсу при її вживанні знижується на 30%. Однак включати фруктозу в раціон людям із зайвою вагою слід з обережністю. Здорова доза становить близько 25 г.

Мед - містить необхідні вітаміни і поживні речовини, але при температурі вище 50 ° С втрачає свої цілющі властивості.

Користь і недоліки замінників цукру

Цукрозамінники, які споживають в рекомендованому кількості мають кілька переваг. До них відносяться:

• мінімальна теплотворна здатність при чітко солодкому смаку;

• ніякої шкоди для зубів - не викликають утворення карієсу;

• можливість застосування в дієті для зменшення ваги або в профілактиці захворювань.

На жаль, дана продукція має свої недоліки, на які варто звернути увагу перед вживанням. Найбільш істотна шкода при надмірному застосуванні замінників цукру включає в себе:

• неможливість використання цукрозамінників людям, що страждають на фенілкетонурію;

• металевий присмак у роті після прийому деяких видів продуктів або при високих концентраціях;

• несприятливі симптоми при надмірному вживанні, наприклад, діарея;

• ймовірність канцерогенності сахарину і цикламату;

• жирова дистрофія печінки і зайва вага через надмірне споживання фруктози;

• алергічні реакції.

Тому, відмовившись від цукру на користь підсолоджувачів, слід використовувати здоровий глузд та поради дієтологів.




Сохранить

Сохранить

Сохранить

1 1 1 1 1 Рейтинг 4.00 [1 Голос]

Ми на facebook

Google +

Ми в Twitter