10 найшкідливіших продуктів

24 серпня 1853 року службовець ресторану в містечку Саратога-Спрінгс (штат Нью-Йорк) – індіанець Джордж Крам - завдяки щасливому випадку приготував картопляні чіпси.

Легенда свідчить, що ресторан відвідав не хто інший, як залізничний магнат Вандербільт, і замовив, як не дивно, саму звичайну смажену картоплю. Однак приготовану їжу розпещений "олігарх" неодноразово повертав на кухню як недостатньо просмажену.

Тоді кухар розсердився, нарізав картоплю найтоншими скибочками, обсмажити в олії до хрускоту і подав у такому вигляді. На подив, клієнт не тільки не відкинув блюдо, але і залишився ним вкрай задоволений. Вже незабаром "картопля по-Саратогськи" увійшла в меню ресторану, а потім, не без участі того ж Вандербільта, стала випускатися в упакуванні "на винос" - в пакетиках.

160 років по тому чіпси далеко пішли від своєї первісної - ідеальної - рецептури. І сьогодні вони очолюють не тільки списки найбажаніших смакоти, а й рейтинги найшкідливіших продуктів.

1. Чіпси і картопля фрі

Відома крилатий вислів говорить, що "все приємне в цьому світі або незаконно, або аморально, або веде до ожиріння". Картопля, смажена в олії, не зневажає закон і мораль, але, маючи ударну дозу крохмалю і жирів, неминуче призводить до зайвої ваги, якщо включити таке кулінарне "вишукування" в повсякденний раціон.

Картопля фрі і чіпси

Однак зайва вага - суща дрібниця в контексті інших проблем зі здоров'ям, якими чреваті представлені страви. Та й шкода, що наноситься сучасними чіпсами, навряд чи можна записати на рахунок картоплі - адже сьогодні вони готуються з пшеничного та кукурудзяного борошна та суміші крохмалів, у тому числі з геномодифікованої сої. Додайте до цього всілякі "смаки" - (!) бекона, сметани і сиру, червоної ікри і навіть "смаженої картоплі". Зрозуміло, всі вони являють собою компоненти з лінійки E - харчові ароматизатори та підсилювачі смаку.

Зокрема, особливо коханий виробниками Е-621, він же глутамат натрію. Цей токсин, впливаючи на нервову систему людини, може "зробити" смачною і бажаною навіть саму непотребну їжу і більше того - прищепити до неї залежність схожу на наркотичну.

Потребу, і цілком реальну, а не надуману, може "вселити" і картопля фрі. Вона, правда, готується зі справжньої картоплі, тільки "поліпшеної" - рівної, гладкої, з великими бульбами, щоб полегшити процес очищення. Порізавши на часточки, її обдають парою (звідси цей практично недосяжний в домашніх умовах ефект хрусткої скоринки при м'якій серцевині), заморожують і вже в такому напівфабрикатному вигляді відправляють у мережі швидкого харчування.

Там же скибочки обсмажують в олії, а вірніше - суміші олій, куди входить комбінований "коктейль" жирів, що включає пальмову і кокосову олію. Така суміш коштує чимало, зате, залита одного разу, може використовуватися до 7 діб. За цей час в ній утворюються акролеїн, акриламід, гліцідамід - продукти розпаду жирів і сильні канцерогени, тобто речовини, що викликають появу ракових пухлин.

Низьковуглеводна дієта. Меню на тиждень

До речі, в одній порції картоплі фрі, при її порівняно невисокій для фастфуду поживній цінності в 274 ккал на 100 грамів (тобто приблизно 350-400 ккал на "стандартну" порцію), міститься близько 30 грамів ось такого "багаторазового" жиру. Здавалося б, ну що таке 30 грамів?

Щоб представити цю кількість, уявіть: в одній столовій ложці вміщується приблизно 15 грамів олії, таким чином, апетитну хрустку картопельку ми ніби присьорбуємо парою ложок олії з канцерогенами. Середня ж норма споживання жирів на добу - 90-100 грамів, а вони, як і решта нутрієнтів, в тому чи іншому дозуванні містяться практично у всіх харчових продуктах.

Вівсяна дієта - докладний опис і корисні поради

Лікарі б'ють на сполох - і не тому, що, харчуючись чіпсами і картоплею фрі, ви скоро не зможете застебнути улюблені джинси. Підвищений холестерин, бляшки в судинах, атеросклероз, небезпека інфарктів та інсультів, дегенеративні зміни печінки, погіршення статевої функції у чоловіків і, головне, розвиток ракових пухлин, причому не тільки в шлунково-кишковому тракті - всі ці наслідки прихильності фастфуду спостерігаються вченими в США вже майже 70 років.

2. Бургери і хот-доги

Вищеописані побічні ефекти можна віднести і на рахунок "швидких" бутербродів, однак тут, крім смаження в олії, ситуація ускладнюється "м'ясна складова". Щоб білка вистачало на всіх охочих швидко і ситно закусити, корів, свинок і рибок розводять промисловими масштабами та промисловими ж методами, з використанням спеціальних комбікормів  для швидкого збільшення ваги.

До речі, завдяки такому м'ясу та рибі, які прописані в нашому меню, ми стаємо на рідкість стійкими до дії антибіотиків, коли вони дійсно потрібні, тобто, коли ми хворіємо. На тлі цього висока калорійність страви і той же холестерин здаються і зовсім дрібницями.

Гамбургер фото

Далі - більше, до вельми сумнівного білка додають всюдисущу сою, глутамат і ще цілий спектр Е-компонентів: консервантів (щоб котлета могла зберігати товарний вигляд роками), стабілізаторів і синтетичних барвників.

Ці добавки дратують нашу травну систему, притупляють відчуття насичення, змушують їсти більше і частіше. Шлунок розтягується, і вже без допомоги з боку "Е-шок" починає вимагати продовження банкету.

10 простих способів як прискорити метаболізм й схуднути

Здавалося б - булка, котлета, лист салату, ну, сир, ну, майонез. Але, погодьтеся, бургер, приготований з домашніх продуктів, зовсім не схожий за смаком на свій "ресторанний" аналог. Адже в кухонному арсеналі ми, на щастя, не володіємо тими харчовими добавками, якими напихають м'ясний фарш на поточному виробництві. А саме вони і змушують нас повертатися в точку харчування знову і знову, підказуючи, що вдома не так смачно.

3. Ковбасний ряд і консерви

Описані "м'ясні кошмари" були б справедливі й стосовно ковбас, якби в їх виробництві використовувалося лише натуральне м'ясо. Однак сюди варто записати ще й небезпеки прихованого жиру - адже навіть самий натуральний продукт з числа сосискових складається, в основному, зі свинячих шкурок і сала.

Шкіра, хрящі, субпродукти та м'ясні залишки, плюс 25-30% трансгенної сої і, зрозуміло, консерванти, стабілізатори, загусники, емульгатори, антиокислювачі, харчові барвники, ароматизатори - такий приблизний склад будь-яких ковбас, в незалежності від сорту і марки виробника.

КОпчена ковбаса шкодить здоров'ю

Консерви ж і зовсім, по суті, - мертвий продукт, що зберіг свою відносну харчову придатність виключно завдяки "розчину" з "Е-шок», оцтової кислоти, цукру і, звичайно, величезної кількості солі (при потребі людини в 7-10 грамах на добу всього 100 грамів консервів містить в середньому 15 г солі).

4. Локшина і пюре швидкого приготування

Яловичина, курка, гриби, додати практично спагетті з майже що соусом – це так по-королівськи пропонують пообідати, повечеряти і поснідати виробники диво-їжі з пакетиків. І це - саме той випадок з "безкоштовним сиром".

Безумовно, було б дуже зручно залити окропом на декілька хвилин вміст пластикового стаканчика - і, будь ласка! - отримати фактично італійську пасту, феттуччіне або різотто. За фактом ми отримаємо гарячий (для більш швидкого засвоєння) "мікс" з усіх можливих харчових домішок і абсолютний нуль користі.

10 самих шкідливих продуктів фото

При систематичному вживанні таких "комбікормів" в організмі руйнується система - він ніби як отримав їжу і калорії, але там було занадто мало дійсно потрібних йому для нормального функціонування речовин. Позбавлений харчування, він швидко посилає сигнали SOS мозку, і ми знову відчуваємо, що хочемо їсти.

Тут не зайвим буде нагадати, під якими кодами на етикетці ховаються ті чи інші помічники виробників:

  • консерванти (можуть викликати рак, руйнування печінки, харчову алергію, розлад травлення, кисневе голодування, порушення артеріального тиску) - Е  200-290 і Е 1125,
  • стабілізатори та загусники (рак, захворювання шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки) - Е 249-252, Е 400-476, Е 575-585 і Е 1404-1450,
  • емульгатори (рак, розлад шлунку) - Е 322-442, Е 470 - 495,
  • антиокислювачі (захворювання печінки і нирок, алергічні реакції) - E300-312 і E320-321,
  • харчові барвники (захворювання ШКТ, печінки і нирок, нервові розлади і алергічні реакції) - Е 100 - 180, Е 579, Е 585,
  • підсилювачі смаку (нервові розлади, пошкодження мозку) - Е 620-637.

Справедливості заради, варто відзначити: існує скромний список домішок, що вважаються нешкідливими і навіть корисними для здоров'я - його, при бажанні, легко знайти в інтернеті.

5. Майонез та кетчуп

Ці "чарівні" соуси, традиційно супроводжують більшість страв фастфуду, можуть і найкориснішу їжу перетворити на отруту. Кетчуп, крім стабілізаторів, емульгаторів і консервантів, містить хімічні барвники та майже на п'яту частину складається з цукру.

Такий склад чудово приховує природний смак навіть самих не апетитних, а то й взагалі зіпсованих, страв - недарма кажуть, що "з кетчупом можна з'їсти все".

Майонез же є носієм так званих трансжирів - ізомерів жирних кислот, здатних обманювати організм, вбудовуючись в біомембрани клітин замість натуральних омега-3 і омега-6-жирних кислот.

Трансконфігураціі призводять до онкогенезу, атеросклерозу, збільшують ризик розвитку цукрового діабету і, м'яко кажучи, погіршують імунітет - заважають роботі ферментів, що стоять на сторожі нашого організму.

Додаткову небезпеку несе пластикове пакування, куди в цілях економії часто розливається майонез, - оцет, який міститься в соусі, володіє здатністю висмоктувати з пластику канцерогенні речовини. Відгадайте, куди вони потрапляють.

6. Шоколадні батончики, льодяники і жувальні цукерки

Без небезпеки нажити собі діабет, онкологію, ожиріння, остеопороз, проблеми з зубами і алергічні реакції людина може з'їдати максимум 50 грамів цукру на день. Це вища межа норми - приблизно 10 чайних ложок, але не варто забувати, що крім "чистого" цукру, який ми кладемо в чай або каву, глюкоза з сахарозою чекають нас, скажімо, в тому ж кетчупі. Або в йогурті.

Та хіба мало де: варто почитати склад звичних продуктів, підрубрику в графі "вуглеводи" - і стане очевидно, як сильно ми перевищуємо дозволену ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров'я) норму, навіть без допоміжних матеріалів у вигляді шоколадок, карамельок і тортиків (до речі, останні - ще один ідеальний носій трансжирів, поряд з майонезом).

Шоколадні батончики

Ці продукти - володарі найвищих глікемічних індексів, тобто цукор з них засвоюється практично моментально. При цьому ніяких корисних речовин вони в собі не містять - на відміну від таких глікемічних лідерів, як мед і сухофрукти.

Більш того, яскраві льодяники, цукерки в глазурі та жувальні мармеладки зі всілякими смаками взагалі навряд чи можна назвати "продуктами харчування", - це скоріше суміш підсолоджувачів і цукрозамінників, стабілізаторів, загусників, емульгаторів, антиокислювачів і харчових барвників.

7. Солодкі газовані води і соки

До речі про норму споживання цукру на добу - в одному літрі  Пепсі міститься приблизно 110 грамів цукру і близько 415 калорій (при тому, що добова норма споживання у більшості людей укладається в 2100-2600 ккал).

Додамо до цього кофеїн, барвники і ортофосфорну кислоту, яка вимиває кальцій, а також вуглекислий газ, який дозволяє ще швидше розподілити шкідливі компоненти по тілу.

Чим шкодить нам газована солодка вода

Газовані води в "лайт"-варіанті вважаються кращими, менш шкідливими для фігури. Однак, при нульовій калорійності, вони містять цукрозамінники, які розпадаються на формальдегід (канцероген класу А), метанол і фенілаланін (токсичний в поєднанні з іншими білками).

Вони погано змиваються слиною, подразнюють слизову рота і знову і знову провокують спрагу - щоб позбутися від нудотного смаку. Та й нешкідливість для фігури вельми сумнівна - газована вода сприяє утворенню целюліту, а в довгострокових перспективах для любителів напоїв "лайт" значиться порушення обміну речовин.

Але якщо з газованою водою, загалом, ніхто і не має ілюзій, то відносно "коробкових" соків чомусь дуже сильна установка не тільки про їх нешкідливість, але навіть - про користь для здоров'я. Однак за винятком вуглекислого газу їх склад майже ідентичний складу солодких газованих вод. В одній склянці апельсинового соку з пакета - приблизно шість чайних ложок цукру, в одній склянці яблучного - приблизно сім.

Безперечно, яблука иа апельсини й самі по собі містять цукор, але не тільки - вітаміни та харчові волокна стають приємним бонусом, та й глюкоза вже не всмоктується в кров з блискавичною швидкістю. Пакетовані соки такими якостями не володіють - відновлені з концентрату і на заздрість довговічні, вони можуть відрізнятися вартістю в залежності від марки, але залишаються все такими ж шкідливими для здоров'я.

8. Попкорн

Сама по собі кукурудза ніякої небезпеки нашому здоров'ю не представляє - так, вуглевод, так, містить крохмалі, і калорійність для рослинної їжі чимала - близько 320 ккал на 100 грамів. Зате вона містить клітковину і ще масу корисних речовин - вітаміни А, С, Е, тіамін, ніацин, фолієву кислоту, залізо, калій, магній, фосфор, цинк.

Попкрон не є корисним

Словом, уявляй собою попкорн просто смажені зерна кукурудзи - не бути йому в рейтингу найбільш шкідливих продуктів. Але все змінюється, коли приходять вони - масло, сіль, цукор, карамелізатори, барвники, підсилювачі смаку, ароматизатори.

До речі, вміст солі в класичному солоному попкорні зашкалює так, що ніяким чіпсам і не снилося, - а це загрожує, як мінімум, підвищенням тиску і порушенням роботи нирок. Ну і харчова цінність попкорна завдяки всіляким добавкам зростає в середньому до 500 ккал на 100 грамів.

9. Алкоголь

Дегенеративні порушення в корі головного мозку, руйнування печінки, онкологія, генетичні мутації - про шкоду алкоголю для організму людини, здавалося б, всім добре відомо.

Люди, які п’ють, живуть у середньому на 10-15 років менше, і якість цього життя досить низька - крім вищеозначених проблем зі здоров'ям, їх переслідують порушення психіки, депресивні стани. 1/3 всіх самогубств (і, між іншим, 50% аварій) відбувається в стані алкогольного сп'яніння.

Алкогольні напої фото

Навіть у зовсім малих дозах алкоголь заважає засвоєнню вітамінів. Крім того, він дуже калорійний сам по собі - 7 ккал на 1 грам (для порівняння, харчова цінність чистих білків і вуглеводів - 4 ккал на 1 грам). І головна небезпека - кордон між "вживанням" і залежністю дуже хиткий, його легко перетнути, навіть не помітивши цього.

10. Низькокалорійні й знежирені продукти

"Легкі" тортики, сиркові десерти, йогурти та майонез тільки здаються другом і помічником людей, що стежать за своєю фігурою і холестерином. На ділі ж саме зниження вмісту жиру в продукті з лишком компенсується підвищенням частки вуглеводів - крохмалів, цукру і цукрозамінників, про шкоду яких ми вже говорили.

Таким чином, захоплення продуктами в "лайт"-версії якраз сприяє ожирінню - харчові добавки в них гальмують обмінні процеси, а то й зовсім призводять до "вуглеводних збоїв", коли організм, який приготувався розщеплювати глюкозу, раптово виявляє, що йому підсунули який-небудь цикламат або аспартам. Не останню роль тут відіграє і психологічний момент - раз продукт "легкий", значить, його можна з'їсти в 2-3 рази більше без докорів сумління (і без почуття насичення).

Знежирені продукти - власивості

Ще одна негативна сторона захоплення виключно знежиреними продуктами - авітаміноз, адже деякі життєво важливі вітаміни (А, D, Е і К) є жиророзчинними. Кальцій з знежирених молочних продуктів також не засвоюється.

До речі, про "корисне" і "дієтичне": один стаканчик магазинного йогурту - не важливо, якої марки і з якими наповнювачами - містить приблизно три ложки цукру. А ще стабілізатори, загусники, антиокислювачі та ароматизатори. Особливо небезпечні йогурти "з шматочками живих фруктів" - для більшого збереження ці самі фрукти, які навіть якось язик не повертається назвати "живими", піддаються стерилізації шляхом радіоактивного випромінювання.

Як схуднути після 40 років – золоті правила для жінок

Міфи ж і легенди про чудо-бактерії, які спокійнісінько живуть в йогуртах по півроку і, будучи все-таки з'їденими, минають солянокисле середовище шлунка, добираються до кишечника, де починають активно допомагати місцевій мікрофлорі - не більше ніж успішний рекламний хід. Безперечно, йогурти з корисними бактеріями існують і їх навіть можна знайти в дорогих магазинах (а ще краще - зробити вдома самим), але їх термін зберігання не буде перевищувати трьох діб.

Приблизно 900 років тому перський поет Омар Хайям, який став безсмертним як автор глибокодумних статусів в соц.мережах, проголосив одним з головних життєвих правил наступну заповідь: "Ти краще будь голодним, аніж будеш їсти що завгодно". На жаль, сьогодні занадто багато продуктів можна віднести в цю графу - "що завгодно".