Східна дієта, меню на 10 днів

Традиційна східна дієта заснована на збалансованому раціоні і являє собою ефективний і безпечний спосіб зниження зайвої ваги і оздоровлення.

За довгі століття азіатський спосіб харчування був розроблений з урахуванням фізіологічних потреб організму, тому відноситься до здорових методів схуднення, так як втрата ваги без шкоди для організму може бути досягнута тільки шляхом повільного спалювання калорій протягом тривалого періоду часу.

Нормалізація ваги відбувається через 3 місяці, за цей час можна позбутися близько 6-8 кг.

Традиційні продукти харчування в східній дієті дуже різноманітні і вважаються найкориснішими. Недарма жителі Сходу відрізняються довголіттям і здоров'ям. Багато таких хронічних хвороб в західних країнах, як серцеві захворювання, рак і ожиріння, зустрічаються рідко в країнах Азії.

Замість заборон і обмежень азіатська дієта пропонує баланс, при щоденний кількості калорій від 1200 до 1400.

східна дієта меню на 10 днів

Основні продукти східній дієти на 10 днів

Східні рецепти настільки ж різноманітні, як і сам Схід. Хоча в кожній азіатській країні і регіоні є свої кулінарні стилі, існує кілька основних характеристик, які їх об'єднують. Це в першу чергу споживання великої кількості рослинної їжі, сої, спецій.

Складні вуглеводи

Найголовнішим загальним компонентом страв є рис, який часто заправляють ферментованим соєвим соусом або прянощами. Рис набув майже священний статус в азіатських суспільствах, де його готують різними способами. У рецептах використовують комбінації білого, бурого, чорного і навіть червоного рису, але подається він не тільки як основне блюдо, але також є доповненням до їжі.

Крім рису, джерелами складних вуглеводів служать просо, кукурудза, локшина і хліб. Частим компонентом страв є картопля, але не звичайна, а солодкий батат, який має величезну харчову цінність і багатий антиоксидантами.

Овочі

Вживають щодня і у великих кількостях. Традиційно в рецептах використовується морква, пекінка,  спаржева квасоля, редька, листова зелень, часник, цибуля, проростки, гірчична капуста, дайкон, бамия.

Необов'язково готувати тільки виключно овочі з Азії. Їх з тим же успіхом замінять або доповнять більш звичні для нас: баклажани, кабачки, гарбуз, томати, болгарський перець, всі види капусти, огірки, селера та інші. Овочі забезпечують організм рослинною клітковиною, вітамінами і мінералами.

Фрукти

Багато фрукти використовуються в якості доповнення до раціону і споживаються в сирому вигляді, проте захоплюватися ними не варто через високий вміст фруктози.

раціон

Горіхи і боби

В азіатському раціоні горіхи і боби є основним рослинним джерелом білка. Соєві боби споживаються в багатьох формах, наприклад, сир тофу, соєве молоко і соєве борошно використовуються майже щодня.

Горіхи і насіння також відіграють життєво важливу роль в східній дієті, забезпечуючи організм необхідними білками, ненасиченими жирами і мінералами. На окрему увагу заслуговують багаті білком гриби, які дуже популярні в багатьох країнах Азії.

Читайте також: Користь сочевиці в зниженні ваги

Рослинні масла

Ненасичені жирні кислоти надходять також з рослинних олій, які використовують при приготуванні їжі, наприклад, кунжутна, кукурудзяна, соєва олія.

Спеції

Традиційна азіатська кухня використовує різні види ароматних спецій, які надають їжі більш яскравий і насичений смак. До популярних прянощів відносяться: цибуля-порей, часник, куркума, карі, імбир, соєвий соус, суміш перців і трав.

Читайте також: Як застосовувати імбир для схуднення

Морепродукти

Східна дієта підтримує практику вживання морепродуктів на регулярній основі. У раціон повинна входити риба та морська капуста (обов'язково), креветки і кальмари (по можливості).

М'ясо та яйця

Курка, індичка і яйця використовуються в якості компонентів для основних страв. Червоне м'ясо споживають дуже рідко, не частіше одного разу на тиждень і невеликими порціями.

Принцип харчування

Дієтичний раціон заснований на частих і невеликих прийомах їжі. Велика частина вуглеводів припадає на сніданок. З рідини вітається зелений чай, вода, трав'яні відвари. Продукти обсмажуються на великому вогні в мінімальній кількості масла, готуються гриль, запікаються і відварюються.

Хліб рекомендується використовувати з борошна грубого помелу або лаваш. Обсяг порцій не більш складених човником ваших долонь. М'ясо в половину долоні.

Салати заправляються однієї ложечкою масла за бажанням. Молочні продукти не є компонентом більшості азіатських дієт.

Якщо ви все ж вирішили включити їх в свій раціон, то споживайте в обмеженій кількості і низької жирності, а найкраще віддавайте перевагу соєвого і кокосовому молоку.

Зразкове меню східної дієти на 10 днів

Варіанти сніданків:

  • рис з кунжутом і шматочками ананаса;
  • два яйця з тостом, салат з огірками, перцем і помідорами;
  • локшина з обсмаженої морквою, солодким перцем, шматочками цукіні;
  • пюре з батату і овочі гриль;
  • пшоняна каша з трохи обсмаженою цибулею-пореєм і баклажанами.

Перекус:

  • яблуко;
  • горіхи (30 г);
  • груша;
  • кілька фініків;
  • стакан соєвого молока.

Обід:

  • суп пюре з сочевиці, салат з капусти, моркви, кукурудзи, зелені і приправи каррі з шматочками курки;
  • курячий суп з локшиною, пекінською капустою і зеленню, курка з капустою брокколі і цвітної;
  • грибний суп з ложечкою рису і сиром тофу, риба у фользі з морквою і скибочками батата;
  • густий овочевий суп, курка під соусом каррі з овочами гриль;
  • рис зі шматочками пісної свинини або яловичини, салат з дайкона і моркви.

Полудень:

  • запечений гарбуз з медом і корицею;
  • салат з 2-х невеликих огірків із зеленню, сиром тофу, заправлений лимонним соком і насінням кунжуту;
  • два рулетика з листя салату або пекінкі з хумусом;
  • відварна морква;
  • грейпфрут.

Варіанти вечері:

  • овочевий салат з кукурудзою, креветками або кальмарами;
  • риба з декількома скибочками батата, спаржевої квасолею і брокколі;
  • боби в томатному натуральному соусі з сиром тофу;
  • морська капуста з кунжутом, морквою і дайконом, відварене яйце;
  • омлет з грибами, зеленню в лаваші.

Через п'ять днів меню повторюємо.