Схуднення на дієти роздільного харчування

Існує багато різних думок і суперечок про те, чи є дієта роздільного харчування здоровою та ефективною для схуднення. Прихильники даного дієтичного методу стверджують, що це кращий спосіб позбутися від зайвої ваги, очистити організм і зміцнити його захисні сили.

Тривалість дієти роздільного харчування становить 90 днів. Протягом такого тривалого періоду організм поступово адаптується до режиму харчування, нормалізуються обмінні процеси, виводяться токсини і схуднення стає більш швидким.

Принцип методу

Поділ продуктів заснован на теорії, згідно з якою одночасне споживання різних харчових груп призводить до інактивації окремих ферментів, призначених для розщеплення крохмалю, білкової і вуглеводної їжі, тому поживні речовини погано засвоюються, що призводить до порушення роботи травної системи, накопичення шкідливих речовин в організмі і надмірної ваги.

Групи сумісності продуктів

Білки: тваринні джерела протеїну, боби, молочно-кислий сир, йогурт, сметана, кефир.

Вуглеводи: крупи, хліб, макарони, горох, картопля, квасоля, цукор, солодкі фрукти.

Крохмаль: крупи, картопля, макарони, горох, випічка.

Згідно концепції роздільного харчування кислі фрукти і овочі несумісні з іншою їжею. К ним відносяться: апельсин і лайм, грейпфрут, виноград, лимон, вишня і гранат.

Також заборонено змішувати різні джерела білка, наприклад рибу і м'ясо. Забороняється вживати крохмаль з цукром, оскільки комбінація цих продуктів призводить до гнильних процесів в кишечнику. Не приймайте одночасно два крохмальних продукту. Картопля і каша з хлібом несумісні. Диня, кавун і молоко завжди споживаються окремо.

Техніка проведення дієти роздільного харчування

дієта роздільного харчування

Всі три місяці розділені на чотири «блока», що складаються з чергування груп: білків, крохмалю, вуглеводів і вітамінів. Якщо ви відступили від правил харчування, то можна в будь-який момент повернутися до початку циклу, тобто просто повторити день з необхідною харчової групою.

Продукти в білковий день: яйця, риба, пісне м'ясо, тофу, сир, соєве молоко, соя, дозволено додати горіхи. Ви можете комбінувати їх з такими овочами без крохмалю як огірки, помідори, листова зелень, кабачки, буряк, баклажани, морква, всі види капусти, перець, редис. Дозволяється з'їсти кілька шматочків хліба з борошна грубого помелу.

День крохмалистої їжі - овочі з високим вмістом крохмалю (квасоля, боби, кукурудза, горох, картопля), крупи і макарони з твердих сортів пшениці, а також рослинна олія, яка необхідна для приготування їжі. Овочі можна їсти сирі, тушковані і варені.

Чистий вуглеводний день – солодкі фрукти і навіть кілька шматочків гіркого шоколаду. На вечерю ви можете з'їсти трохи десерту (морозиво, тост з джемом, бісквіт).

Читайте також: Продукти, які містять найбільше вуглеводів

Вітамінний день - несолодкі фрукти, овочевий салат, насіння і горіхи.

Повністю розвантажувальний день на мінеральній воді у кінці 29 циклу.

Необхідно дотримуватися режиму дієти. Ви повинні щодня споживати не менше 1,5 літрів чистої води. Дозволяється пити натуральну каву і чай, без цукру і вершків, овочевий відвар, бульйон. Фруктовий сік вважається їжею, тому ви можете випивати його у вигляді закуски під час вітамінного дня з фруктами. Алкогольні напої суворо заборонено.

 Вечеря легка і не пізніше 7 годин вечора. Прийом їжі кожні 2 години у вітамінний день, в інші – кожні 3-4 години.

Найменша частина щоденного раціону - сніданок, який завжди складається з фруктів і ягід. На вечерю вам потрібно з'їсти половину від денного раціону, але без хліба і бульйону. У дні білка в якості перекусу вживаємо молочнокислі напої. У вітамінному раціоні – фрукти і горіхи, вуглеводному – сухі бісквіти або сухофрукти, крохмальний – овочі і хлібці.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися про очищення організму активованим вугіллям

Важливо не голодувати і не переїдати. Для досягнення максимального ефекту втрати ваги рекомендується комбінувати дієти роздільного харчування з фізичними навантаженнями: гімнастика, ходьба, плавання, біг та інши.

Розглянемо варіанти меню дієти, 4-денний цикл якої повинен починатися з дня білка, за яким слідують крохмаль, вуглеводи та вітаміни.

Зразкове меню дієти роздільного харчування на тиждень

Перший день

  • Сніданок: груша, банан.
  • Перекус: йогурт, 30 г горіхів.
  • Обід: бульйон, відварне куряче філе, тост, салат з бринзою або тофу.
  • Полуденок: яйце.
  • Вечеря: запечена риба з морквою та шпинатом.

Другий

  • Сніданок: банани.
  • Перекус: тост з кабачковою ікрою.
  • Обід: зелений або червоний пісний борщ. Хліб з висівками. Салат з капусти, огирков, зелені.
  • Полуденок: відварна морква або цвітна капуста.
  • Вечеря: овочеве рагу з квасолею.

Третій на вуглеводах

  • Сніданок: ягоди, персики, сливи, гіркий шоколад.
  • Перекус: виноград.
  • Обід: спагеті з натуральним томатним соусом.
  • Полуденок: в сезон кавун, персики, диня або запечений гарбуз з медом або сухофрукти.
  • Вечеря: Бісквіт, гіркий шоколад.

Четвертий вітамінний день

  • Сніданок: яблуко або інші несолодкі фрукти.
  • Перекус: апельсин або ківі.
  • Обід: салат з горіхами.
  • Полуденок: смузі.
  • Вечеря: запечені яблука в духовці.

Згідно правил роздільного харчування, споживання жирів повинно бути зведено до мінімуму. Допустима добова норма споживання рослинного масла становить 30 гр. На 90-й день організм людини звикає до принципівданного методу харчування, тому вихід з дієти повинен бути поступовим.

Втрата ваги за 90 днів дієти роздільного харчування становить від 7 до 15 кг. При правильному виході з дієти, а також при регулярних фізичних вправах вага стабілізується і не повертається.

Недоліки дієти роздільного харчування

Багато продуктів об'єднують у своєму складі білок, вуглеводи і жири. Наприклад, в 100 г бобів міститься близько 60 г вуглеводів, 20 г білка і 1 г жиру, 100 г сої - 30 г вуглеводів, 36 г білка і 20 г жиру. Незважаючи на це, даний раціон відносить їх до групи білків.

Деякі вітаміни і мінерали вимагають присутності жирів або інших мінералів для кращого засвоєння, наприклад жиророзчинні вітаміни А і Е.

Наукові дослідження довели, що немає ніякої різниці у втраті ваги за іншоим складом їжі. На думку дослідників, визначальним чинником є енергетична цінність споживаних продуктів, а не спосіб їх вживання. Досі не було знайдено жодного наукового підтвердження теорії ефекту схуднення, пов'язаного з окремими групами.

Багато стрункіх людей дожили до похилого віку і ніколи не скаржилися на проблеми з шлунком і при цьому їли традиційну їжу.